My Blog List

Friday, March 27, 2015

WOODY VAN AMEN & HIDDE VAN SCHIE in TENT Rotterdam

Woody van Amen(1936) is al heel lang kunstenaar. Vanaf het begin maakte hij pop art. Door zijn reizen naar met name Japan en Indonesiƫ kwam hij in aanraking met Aziatische symbolen. Op grond daarvan ontwierp hij de Taxat, bestaande uit drie gestapelde kruizen. Zijn kunst ging hij neo-romantiek noemen.
Vanaf 1970 gaf hij les aan de Rotterdamse Kunstacademie (nu De Kooning Academie).Met een van zijn studenten, Hidde van Schie(1978), sloot hij vriendschap. Samen hebben zij hun werken ten toon gesteld in de Tent. Hoewel hun werken verschillen, is er toch een vanzelfsprekende eenheid in de goed verzorgde expo.
De foto's zijn overgenomen van de weblog Lost Painters.
HIDDE VAN SCHIE - JUNGLE

HIDDE VAN SCHIE - WE ARE ONE BUT WE ARE NOT THE SAME

WOODY VAN AMEN - CYBEE AND PABLO

WOODY VAN AMEN - LINA (een Taxat)

WOODY VAN AMEN - THE GREAT LEAP FORWARD + CHINA STEP BY STEP

Wednesday, March 25, 2015

LA LA LA HUMAN STEPS in BOYMANS ROTTERDAM

De titel LA LA LA HUMAN STEPS wekt verwarring. Het is de naam van een Canadees dansgezelschap geleid door Edouard Lock. Hun dans was zeer aansprekend door de snelheid en waaghalzerij. Het blijkt dat de samenstelsters het ballet met de naam van het gezelschap heeft genomen als uitgangspunt voor de wijze waarop de expo is ingericht. Dit inzicht is niet nodig om met volle teugen van de werken te genieten. Deze zijn allemaal uit de eigen collectie. Sommige zijn bekend, andere zijn zelden te zien. De rode draad tussen de werken is dat het gaat om menselijk handelen. Een groot deel bestaat uit video's. In het midden is een dansvloer aanwezig, want tijdens de expo treden er diverse dansgezelschappen op tussen de werken.
Het is een feest om de tentoonstelling te bekijken met als toetje het designoverzicht IN SCENE GEZET.


SYLVIE ZIJLMANS - MOEMI / RUNANIM 2006 photos
Entree van de tentoonstelling
BILL VIOLA - MAN OF SORROWS 2001 vide 





 BRUCE NAUMAN - PULLING MOUTH 1969 video
JOACHIM KOESTER - MAYBE ONE MUST BEGIN WITH SOME PARTICULAR PLACES 2012 video

DAVID CLAERBOUT - WHITE HOUSE 2006  video
JOHN BOCK -PORZELLAN ISOSCHIZO KUCHENTAT 2001 video

ERKKA NISSINEN POLIS 2012 video

YANG FUDONG - THE RETURN OF THE SNAKE 2005 video-installatie

ZWELETHU MHTETHWA -FLEX 2002 video

SALLA TYKKA-  POWER 1999 video


DIRCK V. COORNHERT - HET SMALLE PAD DER DEUGD 1549 ets
CORNELIS C. VAN HAARLEM - DE VAL VAN IXION 1588 olieverf

GIOVANNI BATTISTA PIRANESI - ?- 1761 ets
TETSUMI KUDO -BONJOUR ET BONNE NUIT 1963 installation


SIOBHAN HAPASKA - THE INQUISITOR 1997  installation 
INEZ VAN LAMSWEERDE -?-?- photo

INEZ VAN LAMSWEERDE -WENDY 1993 photo

Wednesday, March 18, 2015

AAD VELHOEN IN HET RIJKSMUSEUM

De afdeling 20e eeuw is klein en zit op zolder. Toch is het een bezoek zeker waard. Vooral nu. De rotatiepers afdrukken van Aadje Veldhoen zijn er te zien. In de jaren zestig ontdekte Veldhoen dat hij direct op de rotatiepers kon tekenen en dat er op goedkope wijze veel afdrukken van gemaakt konden worden. Zoals wel meer kunstenaars wilde hij kunst voor de 'gewone man' beschikbaar stellen.
Robert-Jasper Grootveld stond met een handkar op het Spui om de tekeningen te verkopen voor 3 gulden per stuk. De justitie vond enkele bladen aanstootgevend. En zo kwam aan de openbare verkoop een einde. Nu zijn ze weer te zien. Een greep:











Tuesday, March 17, 2015

KRISTOF KINTERA in Kunsthal Rotterdam

KRISTOF  COLAPS
KRISOF KINTERA (1973, Praag) heeft al tijdens zijn studie aan de kunstacademie van Praag(1922-1999) enkele exposities in galerieƫn. In 2003-2004 werkt hij in de Rijksacademie Amsterdam. Daarna is zijn werk ietwat veranderd: hij is meer met bestaand (afval)materiaal gaan werken. Daarvoor maakte hij o.a. perfect vormgegeven apparaten die absoluut nutteloos waren. Hij zette die in etalages tussen huishoudelijke apparaten om zo de kunst 'onder de mensen te brengen.
Zijn werk is prettig ontregelend. Ze bewegen, maken geluid en zien er soms vies uit. Toch zit er altijd wel een dubbele laag in, artistiek of maatschappelijk. 
Hij bemoeit zich sterk met de vormgeving van zijn exposities. Hij wil het voor het publiek niet gemakkelijk maken. Zo is in de Kunsthal de ingang moeilijk te vinden, weet je niet of beschadigingen in de wanden bewust zijn gemaakt of niet en zijn sommige werken moeilijk te vinden.

DRAWINGS 2010- 2015

ALL MY BAD THOUGHTS (2009)Een aantal werken zoals dit zijn door Kintera gemaakt om negatieve gedachten uit te bannen.
We zien een zwerver die aan het bezwijken is, overdekt met olie. Olie is dodelijk en van levensbelang in ons leven.

SPIRIT LEAVING GRAVITATION (2013) 
TALKMEN (1999-2003) Zodra ze worden benaderd beginnen ze te praten, nietszeggende teksten vol stoplappen.
DEMON OF THE GROWTH II ( 2014)IT (1996)
De Demon is een gevaarte opgebouwd uit alle mogelijke ballen.
It is voorzien van wielen en een koord en kan als huisdier uitgelaten worden. 
MY LIGHT IS YOUR LIFE, SHIVA (2013)Geloof en verspilling in 1 beeld gevangen. 
THRONE (2011)De businessman vindt zich het belangrijkste wezen op aarde.
Een ' Master of the Universe'.

BLACK FLAG (2011)Een plastic zakje wappert als een vlag aan een boomtak waaraan hij is vastgeraakt.
Zwart, want plastic is handig, maar zeer vervuilend. 
DO IT YOURSELF (AFTER BRANCUSI, 2007)Brancusi's beroemde monument in Sofia bestaat uit een enorme stapeling van dezelfde elementen.
Kintera doet hem na, maar dan met cementzakken,
MY LIGHT IS YOUR LIGHT (2008)Kintera werkt vaak met licht vanwege de dubbelheid: licht maakt het leven comfortabel en licht is spiritueel.
Tegelijkertijd wil hij wijzen op de vanzelfsprekendheid van licht in onze tijd
NERVOUS TREES (2013)



Sunday, March 08, 2015

DE LATE REMBRANDT RIJKSMUSEUM

Een mooie tentoonstelling van een honderdtal werken uit Rembrandts laatste jaren. De collectie was eerst in London te zien en nu hier. De meeste werken zijn etsen uit het eigen bezit, aangevuld met schilderijen van het Rijksmuseum, Boymans, Mauritshuis en de familie Six. In totaal zijn er 65 werken uit Nederland te zien, aangevuld met leningen uit de USA(10), Groot- Brittanie(9), Duitsland(7) en andere landen.
Het publiek verdringt zich voor de werken. Toch is een bezoek meer dan de moeite waard.
Kenmerkend voor de laatste periode is de losse manier van schilderen, het soms dikker aanbrengen van verf, het gebruik van het paletmes en het aanduiden in plaats van precies uitwerken.
BATSEBA MET DE BRIEF VAN KONING DAVID 1654
In tegenstelling tot de traditionele verbeelding van het bijbelverhaal met koning David, een bide en een ontstelde Batseba kiest Rembrandt voor een intieme scene waar Batseba het moeilijk heeft met de keuze voor haar echtgenoot of voor de koning. Er is lang gedacht dat de verdikking onder de oksel en de blauwe plek op de borst wezen op borstkanker, dat is niet het geval. Misschien is het niet meer dan een poging de ronding meer te accentueren.
PORTRET VAN JAN SIX 1654
Hij was een vriend van Rembrandt, Door de jas en de handschoenen krijgt de voorstelling iets ongedwongens, alsof Jan Six op het punt staat te vertrekken. De losse streken die links op de jas zijn aangegeven en ook de wijze waarop de manchetten zijn aangeduid zijn gedurfd en benadrukken de beweging van de geportretteerde.

DE SAMENZWERING VAN CLAUDIUS CIVILUS 1662
De Bataven zweren trouw aan hun leider Claudius Civilus die maar een oog heeft. de lichtbron bevindt zich op de tafel waardoor de scene een bijna filmsich karakter krijgt.

PORTRET VAN EEN FAMILIE 1665
Waarschijnlijk het enige familieportret van Rembrandt. de intimiteit tussen de familieleden blijkt uit de blikken naar elkaar en de handen die elkaar aanraken. De rode jurk en de oranje japon van het jongste kind zijn dik aangebracht en vormen bijna een abstract kleurenspel.

LUCRETIA 1664
We zien haar in tweestrijd of ze wel of niet een eind aan haar leven zal maken. Lucretia is verkracht en wil niet verder leven met deze schande. Rembrandt koos in zijn laatste periode vaker voor een afbeelding van een persoon die staat voor een moeilijke beslissing. Ook hier valt het licht van boven en van voren, waardoor een theatraal effect wordt bereikt,
LUCRETIA 1666 
Het mes heeft zijn werk gedaan. Lucretia zoekt steun bij het beddenkoord. Haar jurk is afgezakt. We zien de bloedstreep op haar hemd en de tranen in haar ogen. Door het kille licht lijkt de dood al in te treden. Voor zover bekend is dit het eerste schilderij waarin de schilder een deel met paletmes heeft aangebracht (de onderkant van het hemd, de mouwen en de rechterhand.

DE PRESENTATIE IN DE TEMPEL 1669
Dit is het laatste werk van Rembrandt. Het bleef onvoltooid achter, waarschijnlijk is later Maria aan de scene toegevoegd. Het toont Simeon die weet dat hij zal sterven nadat hij de Messias heeft gezien. De ontroering en de voorzichtig waarmee het kind draagt, maakt de emotie voelbaar.




ZELFPORTRET 1669
Het laatste zelfportret is meedogenloos. Het gezicht is pafferig en uitgezakt, De hand met kwasten is amper zichtbaar, een paar streken volstaan. De kijker vult zelf het totaal in.