My Blog List

Monday, November 22, 2010

KEES VAN DONGEN BOYMANS

november 2010

Het is een succes, de tentoonstelling De Grote Ogen gewijd aan de vooroorlogse jaren van de schilder Kees van Dongen
(1877-1968, Delfshaven). Zoals elke jonge kunstenaar in zijn jeugdjaren trok ook Van Dongen naar Parijs in 1897.Hij verdiende zijn brood als huisschilder en als illustrator.In 1901 trouwde hij met zijn jeugdliefde Guusje. Zij kregen 1 dochter.
In 1905 kreeg Kees de kans om werk te tonen op de Salon. Zijn werk sloot aan bij dat van Matisse. De felle kleuren, de eenvoudige vormen bezorgden hen de groepsnaam de Fauvisten.
Het succes maakte het mogelijk om zijn vrouw naar Parijs te halen. En een nieuw atelier te betrekken in dezelfde straat als Picasso. Het succes leverde hem veel opdrachten op voor portretten. Van Dongen werd een gevierd persoon door de feesten die hij in zijn atelier gaf.
Het betrekken van een atelier naast de Folies Bergères. Hij kreeg daardoor de mogelijkheid elektriciteit af te tappen, Hij werd daardoor een van de eerste schilders die met lamplicht kon werken. De danseressen kwamen graag bij hem op atelier. Zij vormden zijn modellen en gezelschapsdames op zijn feesten.
Het huwelijk hield geen stand. In 1921 was de scheiding. Later trouwde hij nogmaals.Uit dat huwelijk werd een zoon geboren. Zijn vrouw en zoon leefden in Monte Carlo. Hijzelf verbleef in zijn geliefde Parijs. Hij verdiende veel geld met zijn portretopdrachten en zijn naakten. Brigitte Bardot was lang zijn model.
De tentoonstelling is overdadig, er hangt te veel. Het accent valt op Rotterdam en op zijn afbeeldingen van vrouwen.
De titel trekt aan. Alleen de grote ogen zijn niet echt zijn kenmerk. Dat is de zekere wijze waarop de doeken worden opgezet, met vaak het perspectief van onderaf.


1 Hand aan de wang 1910
2
de groene jurk 1908
3 Vrouw op canape 1910

4. Vrouw met zwarte kousen 1912
5. Portret van Mevrouw Jacob 1905


6. Meisje met grote hoed 1925
7.
Zelfportret als Neptunus 1916
8. Tango de L'archange (1922/1935) dit doek hing in het atelier van Van Dongen en reisde mee van het ene naar de andere werkplek. Later heeft hij de voorstelling opnieuw geschilderd.
9. De Zangeres 1908

No comments: