26 maart 2011
Het Stedelijk Museum Amsterdam is nog steeds iet af. AL bijna tien jaar is de verbouw aan de gang. Van de nieuwe vleugel is nog weinig te zien. De nieuwe directrice heeft eindeljk besloten het gerenoveerde gedeelte te gebruiken voor tijdelijke tentoonstellingen uit de eigen collectie. De benaming Temporary Stedelijk en de subtitlesMaking Histories en Recollections moeten blijkbaar de belangrijkheid van de expo's aangeven, want Engels, dus internationaal. In deze tweede tentoonstelling zou op verzoek van het publiek een aantal topstukken eindleijk weer te zien zijn. Dit gaat op voor de erezaal, waar Matisse, Klein, Mondriaan en Malevich schitteren. De rest van het gebouw toont naast lege zalen(!) Charley Toorop, Willem de Kooning, Judd, Serra, Warmerdam, Nauman, Andre, Van Elk, Tan, etc. Wat door de samenstelling en presentatie vooral opvalt, is de kilheid. De werken zijn er, zie maar.
Wie op de site van het museum de hoogtepunten bekijkt, ziet dat deze werken door het museum zelf niet allemaal tot de hoogtepunten worden gerekend, van sommige is zelfs geen afbeelding te vinden. Een flink aantal zalen tonen de hoogtepunten uit de designverzameling, bijna net zoveel werken als uit de beeldende kunst. De balans is ver te zoeken.
Op de benedenverdieping is aandacht voor belangrijke tentoonstellingen uit het verleden, iets dat het Van Abbe in Eindhoven ook doet. Vooral veel documentatie en foto's uit de jaren 70 van de expo Bewogen Beweging, maar weinig werken. Een ander deel gaat over de televisie in de kunst, met o.a Nam June Paik en alweer Bruce Nauman.
Wat opvalt is dat het blije en avontuurlijke van die tijd nu vooral onbeholpen en melig blijkt te zijn.
Kortom, geen reclame voor het museum, geen nieuwsgierig maken naar de toekomst, maar een soort zwelgen in het verleden, toen betekende het museum nog wat....
Echte hoogtepunten:
DAN FLAVIN hommage aan Piet Mondriaan
HENRI MATISSE La Perruche et la Sirene 1952/53 337x768
YVES KLEIN resonance(MG 16) 1960
PIET MONDRIAAN 1931 107x107
CHARLEY TOOROP zelfportret met hoed en voile 1938
WILLEM DE KOONING
No comments:
Post a Comment