My Blog List

Tuesday, May 13, 2014

PATRICK HUGHES in Panorama Mesdag

Een hedendaagse schilder in Panorama Mesdag, waar de negentiende eeuw een huid heeft, dat moeten we zien. Het is een overvloedige expo van zijn werk. Ouder werk en recente panelen.
De naam Patrick Hughes was ons onbekend. Nu we het werk gezien hebben, weten we waarom.
De man heeft galeries in allerlei landen. Niet oz verwonderlijk. Hij is commercieel tot op het bot.
Op zij site is een reeks namen te zien, die het allemaal waagden zijn idee over te nemen. De meesten hebben een rechtszaak achter de rug of worden er mee bedreigd.
Dit is niet wat wij onder kunst verstaan. Dit is kermiskunst.

Hughes maakte eerder heel veel grafiek in niet bescheiden oplagen waarin hij allerlei varianten
bedacht met regenbogen. Doet het goed op wenskaarten.

 Perspectief speelt een grote rol in zijn werk. Onderstaande werk is ook drie-dimensionaal te zien.
We kijken nu vanaf het verdwijnpunt naar de rails(?) In de wiskunde is een uitgangspunt dat evenwijdige lijnen elkaar ooit ontmoeten.
 Een jaar of tien geleden kreeg Hughes een 'briljant' idee. Om zijn werken drie-dimensionaal te maken was de  trompd'oeil-methode niet voldoende. Hij begon zijn panelen op te bouwen uit naar voren stekende driehoeken. Deze beschilderde hij zo dat de toeschouwer het beeld ziet veranderen, terwijl hij er langs loopt. Hughes maakte een hele reeks expositions met werken van de groten uit de kunst, zoals Picasso, Magritte en Mondriaan.
 Natuurlijk is een stad als Venetie ook ideaal voor deze werkwijze. Dit beeld is in allerlei variaties te koop.
Het werk Doors laat zien dat er allerlei trucjes nodig zijn om het effect te verkrijgen. Kijk maar eens naar het verloop van de vloer. En de opbouw van de blauwe lucht. Kermiskunst. Goed voor beginnende kijkers.

Monday, May 12, 2014

MARGARET BOURKE- WHITE in Fotomuseum Den Haag

Margaret Bourke-White was een opvallende verschijning in de door mannen gedomineerde wereld van de nieuwsfotografie. 



Zo werkte ze als eerste vrouw voor Fortune en Life Magazine. In Rusland portretteerde zij een glimlachende Stalin en in Georgië de oude moeder van deze dictator. 

Bourke-White was de enige buitenlandse fotojournalist in Moskou toen daar in 1941 de eerste Duitse bommen vielen. Onverschrokken volgde zij de troepen achter de frontlinie. Veel van haar foto’s zijn onvergetelijk, zoals de beelden die ze maakte in het kielzog van het Amerikaanse leger bij de bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald.



Na de bevrijding van buchenwald verplichtten de Geallieerden de Duitse burgers om het kamp te bezoeken.


Behalve een artistiek bevlogen fotograaf was Margaret Bourke-White (1904-1971) bovenal het ‘oog van haar tijd’. Ze ging tot het uiterste om vast te leggen wat er in de wereld gebeurde en documenteerde de opmerkelijkste momenten van de 20e eeuw. De jonge fotografe overleefde ternauwernood een Duitse torpedo en maakte foto’s vanuit bommenwerpers.
Ze fotografeerde vaak industrieën en arbeiders

De komst van de geallieerden dreef veel Duitse meewerkers van de nazi's tot zelfmoord.


 Tijdens de Tweede Wereldoorlog documenteerde Margaret Bourke-White oorlogstaferelen in Engeland, Tunesië, Italië en Duitsland. Ze fotografeerde de platgebombardeerde Duitse steden. Haar foto’s van het concentratiekamp Buchenwald en van Nazi-aanhangers die na de capitulatie collectief zelfmoord pleegden, staan in het collectieve geheugen gegrift. 

Tuesday, May 06, 2014

KO AARTS bij Rento Brattinga Galerie Amsterdam

Ko Aarts woont en werkt afwisselend in Amsterdam en in Salvador da Bahia. Zijn werk toont voornamelijk stadsgezichten , voetbal'velden'  en verzamelingen pakhuizen of hotels. De mens ontbreekt in de voorstellingen, maar zijn wel degelijk aanwezig. Op het eerste gezicht lijkt het werk heel grafisch: zwarte tekenlijnen, maar het is geen inkleuren wat Aaarts doet, eerder het tegenovergestelde: De vlakken krijgen een begrenzing en deuropeningen en ramen.
Er gaat een wonderlijke spanning uit van de werken. Ze lijken helder opgezet met een bijna naief perspectief, dat vaak niet echt klopt. Tegelijk hangt er een spanning. We zien een ogenblik van stilte tussen gebeurtenissen die geweest zijn en die nog moeten komen.
EUROPEAN AUTOSCOOTER PALACE (59 X51)
BUILDINGS ( 37 X52)
RED RIVER (60 X51)

Z.T. (250 X189)

Z.T. (270X180)
EXPLORACAO 2 (43 X51)

TACAENOSSA (67X52)

SANTA CRUZ (57X51)


CAMPO FUTBOL SAO PAOLO (61X51)



Friday, May 02, 2014

APARTHEID AND AFTER Huis Marseille


Huis Marseille heeft zijn vele zalen benut om een overzicht te geven van de Zuid- Afrikaanse fotografie. De centrale figuur is Daniel Goldblatt. Hij kwam met het idee voor deze expositie.
Uitgangspunt is dat de hedendaagse fotografie beïnvloed is door de apartheid, waaraan in 1984 een eind kwam. En andersom, dat we met de kennis van nu anders kijken naar de foto's van toen.
Van grote invloed is de Market Photo Workshop in Johannesburg. Daardoor is een aantal talentvolle fotografen de gelederen komen versterken van de 'oude' gedienden als Goldblatt(1930), Santa Mofokeng(1956), Guy Tillim(1962) en Pieter Hugo(1976).

DAVID GOLDBLATT PARTICULARS

SANTA MOFOKENG - SUN IN THE MILL
NAUDE DANIEL XHOSA(1984) - BULL ON SHORE


PAUL WEINBERG - BOY PLAYING  HIS SELFMADE GUITAR


MIKHAEL SUBOTZKY-BEAUFORT WEST
Shttp://pf.nl/agenda/apartheid-david-goldblatt/
MIKHAEL SUBOTZKY-BEAUFORT WEST
MIKHAEL SUBOTZKY-BEAUFORT WEST
ZANELE MUHOLI- FRIENDS
Anders zijn in Zuid-Afrika ligt moeilijk: homo's, lesbiennes en travestieten kunnen alleen in het geheim hun voorkeur beleven. Muholi zocht ze op en portretteert ze in hun eigen waarde.


In 1910 opende Hugh Sexton een fotostudio. Niet alleen blanken kwamen daar om op de foto te gaan, ook de gekleurde bevolking wilde een foto van henzelf. De glasplaten zijn voor het eerst buiten Zuid Afrika te zien. Het toont een dor en door  multiraciale bevolking.

HUGH SEXTON - PORTRET 1910
HUGH SEXTON -PORTRAIT 1910