Zo werkte ze als eerste vrouw voor Fortune en Life Magazine. In Rusland portretteerde zij een glimlachende Stalin en in Georgië de oude moeder van deze dictator.
Bourke-White was de enige buitenlandse fotojournalist in Moskou toen daar in 1941 de eerste Duitse bommen vielen. Onverschrokken volgde zij de troepen achter de frontlinie. Veel van haar foto’s zijn onvergetelijk, zoals de beelden die ze maakte in het kielzog van het Amerikaanse leger bij de bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald.
Na de bevrijding van buchenwald verplichtten de Geallieerden de Duitse burgers om het kamp te bezoeken. |
Behalve een artistiek bevlogen fotograaf was Margaret Bourke-White (1904-1971) bovenal het ‘oog van haar tijd’. Ze ging tot het uiterste om vast te leggen wat er in de wereld gebeurde en documenteerde de opmerkelijkste momenten van de 20e eeuw. De jonge fotografe overleefde ternauwernood een Duitse torpedo en maakte foto’s vanuit bommenwerpers.
Ze fotografeerde vaak industrieën en arbeiders |
De komst van de geallieerden dreef veel Duitse meewerkers van de nazi's tot zelfmoord. |
Tijdens de Tweede Wereldoorlog documenteerde Margaret Bourke-White oorlogstaferelen in Engeland, Tunesië, Italië en Duitsland. Ze fotografeerde de platgebombardeerde Duitse steden. Haar foto’s van het concentratiekamp Buchenwald en van Nazi-aanhangers die na de capitulatie collectief zelfmoord pleegden, staan in het collectieve geheugen gegrift.
No comments:
Post a Comment