My Blog List

Sunday, May 03, 2009

INDIASE KUNST IN HET GEM DEN HAAG

De hype is over: Chinese kunst is ineens niet meer een must voor musea. Het Gem probeert nu India op de kaart te zetten als een land waar de nieuwe kunst ontstaat.
Riyas Komu
Jitish Kallat presenteert een wand met 365 details van kapotgereden auto's. Het verkeer in de steden van India is zo, dat deukloos rijden onmogelijk is. Ook Shetty presenteert een wand met kapotgereden volkswagens op schaal.


Rijas Komu neemt voetbal als metafoor voor zijn politiek bedoelde werk. De voetballers van het Iraanse elftal kunnen in eigen land niets verdienen en spelen in alle delen van de westerse wereld.
Ook in zijn installaties van klassiek bewerkt hout zie je torso's en benen van voetballers, gecombineerd met kamelen, karren en wilgentwijgen. De bedoeling is niet altijd even duidelijk.

Kallat heeft de traditionele fietstaxi, een motorfiets en een personenauto opgebouwd uit botten en skeletten en ze voorzien van prehistorisch aandoende namen. Grappig en goed gemaakt.

Sudarshan Shetty heeft een installatie neergezet met in rood plexiglas opgesloten hondengeraamtes. De camera's in de geraamtes nemen de toeschouwers op en projecteren de beelden op een videowand.


Al met al zijn het werken die enerzijds de traditie van India tonen, anderzijds erg aansluiting zoeken met de westerse kunst. Het resultaat is interessant, maar ook niet meer dan dat.

No comments: