My Blog List

Saturday, January 03, 2015

THE VINCENT AWARD 2015 IN HET GEM DEN HAAG



De Vincent Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar uit een van de landen uit de EG.  Een jury kiest een vijftal kunstenaars uit van wie zij gelooft dat ze meer internationale aandacht verdienen. Gezien het feit dat de stichting achter de prijs een Nederlands fonds is en de genomineerde werk inzenden voor een expositie in een Nederlands museum, zal dus vooral Nederlandse kunstliefhebbers kennis kunnen nemen van hun werk.

Gillian Wearing(1963, GB) maakt vooral foto's en video's. Daarbij speelt vooral de identiteit en de zoektocht daarnaar een hoofdrol. In haar foto's komen nogal eens zelfportretten voor terwijl ze een masker draagt.
 Pas als je goed kijkt, zie je dat ze een masker draagt.

In Den Haag toont ze ouder werk en een video over een rollenspel om van frustraties uit het verleden kwijt te raken. Niet haar sterkste film.



Zelfportret als Mapplethorne (in de expo)
Veel ophef creëerde Wearing met een serie foto's waarop mensen op straat opschreven wat ze werkelijk voelden, maar niet in het openbaar kunnen zeggen. Iets wat zeker in Groot Brittanie veelvuldig voorkomt.

The Artists Hand (in de expo)

Pierre Huyghe (1962, Fr) is een opkomende 'ster'. op de laatste Documenta was zijn installatie een daverend succes. Op een stortplaats achter het tentoonstellingsterrein zette hij een klassiek beeld neer en zorgde ervoor dat een bijenkolonie op dat beeld een nest, inclusief raten, bouwde. Ook liet hij een hond op het terrein 'wonen'. Met behulp van bacteriën en hallucinerende middelen beïnvloedde hij het leven in het afval en in de kuilen met water. Dit alles filmde hij vele uren, vooral 's morgens vroeg  en in de avondschemering. De film die daaruit ontstond, is zijn bijdrage aan de tentoonstelling.
Een echte winnaar.


Maar nee, de jury oordeelde anders. De prijs ging naar Anri Sala(1974, Albanie). Zijn installatie bestaat uit drie films, opgenomen op pleinen die ooit voor velen de plaats waren waar de ideologie werkelijkheid leek te worden. Het falen van deze Grote Ideologieën illustreert hij door de armoede op de plekken te laten zien en straatmuzikanten een verknipte vorm van de Clash-hit ' Should i stay or should I go' te laten spelen.




No comments: