My Blog List

Friday, September 01, 2006

FAMILY AFFAIRS

Pieter Breugel - Boerenbruiloft

FAMILY AFFAIRS
In het Paleis voor Schone Kunsten twee tentoonstellingen gezien.
De tweede had een goed uitgangspunt:Samen met het Haus der Kunst in München belicht het Paleis voor Schone Kunsten een stukje kunstgeschiedenis vanuit een originele invalshoek: welke impact hebben de vele broer- en zusterparen op de ontwikkeling van hun artistieke identiteit? De tentoonstelling vat aan in de 8ste eeuw (Herline en Relinde in het klooster van Maaseik) en gidst ons langs de grote schilderscholen van de moderne tijd tot aan de 21ste eeuw.
Het zwaartepunt ligt op schilderijen en tekeningen, maar ook sculptuur, design, muziek, film en video zijn vertegenwoordigd. Heel wat broers en zussen zijn niet van de minsten: Jan en Pieter Brueghel, Johannes, Ambrosius en Abraham Bosschaert, Antoine Pevsner en Naum Gabo, Giorgio De Chirico en Alberto Savinio, Marcel en Suzanne Duchamp, Alberto en Diego Giacometti, Koen en Frank Theys, L.A. Raeven. De kunstenaars gaan niet gebukt onder onderlinge rivaliteit zoals men misschien zou verwachten. Vaak werken ze samen als in een spiritueel broederschap. Broers en zussen treden als 'eenheid' naar buiten en brengen een gemeenschappelijk werk voort - vandaar ook de titel: Family Affairs.
Toch viel het geheel wat tegen. De grote namen waren niet met hun beste werk vertegenwoordigd. Ook de vormgeving was niet spannend. En de informatie bij de werken liet ook steken vallen. Nu is het een verzameling kunst rondom een aardige noemer en meer niet.

Relativity

No comments: