My Blog List

Monday, November 09, 2009

SALLY MANN IN FOTOMUSEUM DEN HAAG

Sally Mann (1951) raakte in een klap beroemd door haar serie Immediate Family in 1992. Deze serie legde van 1984 -1994 de kindjaren van haar zoon en dochters vast. De foto's chockeerden veel mensen, omdat de kinderen veelvuldig bloot zijn afgebeeld.
Veel van deze foto's zijn genomen bij hun vakantiehuisje waar ze allemaal naakt zwommen. Door zwarte balkjes aan te brengen voor de genitalien van de 4-jaar oude Viriginia werkten de kranten mee aan het idee dat het om kinderporno ging. Dat is natuurlijk niet het geval. Het zijn foto's die kinderen laten zien die vrij leven op een afgelegen boerderij in Virginia. Het lijken soms spontane dan weer geposeerde foto's. Door de 19e eeuwse camera die Sally Mann hanteert moeten de meeste wel geposeerd zijn.
De Camera en de assistente Molly Roberts
De kinderen Emmet (1979), Jessy(1981) en Virginia(1985). Zij hebben alledrie toestemming gegeven voor elke foto die gepubliceerd is.
De laatste foto van een naakte Emmet. Daarna wilde hij niet meer bloot op de foto.

Deze foto van Virginia spreekt aan door de cirkel van haar en licht en door de idee dat we getuige zijn van een verdrinking.
Jessy houdt van de camera. Al heel jong weet ze hoe te poseren.
Venus after school
Candy with cigarette Dit is de meest bekende foto van Sally Mann. De blik in de ogen van Jessy, de sigaret en de make up werken dubbel: spel of losgeslagen jeugd?
Candy back home
Jessy is nu zelf fotografe en model.

Mann legde de verandering in de lijven vast van haar kinderen. Een logische stap is om daarna de dood als onderwerp te nemen. In haar boek 'What remains' heeft ze foto's opgenomen die ze genomen heeft op een pathologische boerderij waar lijken
in de open lucht liggen om het ontbindingsproces te volgen.



Voorbeeld van haar sfeervolle landschapsfotografie. Ze woont en werkt in het diepe zuiden van de States en heeft haar camera gezet op plekken waar tijdens de burgeroorlog fel is gestreden, daarvan is natuurlijk niets meer te zien, maar de sfeer straalt van de foto's af.

No comments: