My Blog List

Friday, July 31, 2015

GLOBAL IMAGINATIONS LEIDEN & TAJIRI IN SIEBOLDHUIS LEIDEN

In de oude meelfabriek aan de rand van Leiden-Centrum is een tijdelijke tentoonstelling te zien.
Een aantal van de uitgenodigde kunstenaars hebben een site-specifiek werk gemaakt, vaak na research in samenwerking met faculteiten van de universiteit. Het thema  komt vooral naar voren in de vele afbeeldingen van de werelddelen die op allerlei wijzen zijn verwerkt.


EIGENLIJK ZIJN ALLEEN DE MUREN EN DE VLOEREN OVERGEBLEVEN. DE RERST IS GESTRIPT OP EEN ENKEL OVERBLIJFSEL VAN WAT ER IN DE DIVERSE GEBOUWEN GEDAAN WERD. 


GHANA THINKTANK DUTCH HOUSE.Het kunstenaarscollectief  gaat gesprekken aan met groepen uit arme landen om te horen hoe zij de problemen van de Westerse wereld denken op te kunnen lossen. Ook in Leiden vroegen zij in Leidse wijken wat hun grootste probleem was. Dat bleek de kloof tussen moslims en niet-moslims te zijn.  Dit typische boerenhuisje is tevens als een moskee ingericht.




ANDREA STULTIENS  (1974, Ned) vond in Oeganda een lijst opgesteld door een lokale chief, Ham Mukasa.
De lijst bevat beschrijvingen van beelden die de geschiedenis van Oeganda moeten illustreren.
Dit is er een van. De vraag is natuurlijk of je als buitenstaander een passend beeld kan maken.
  
 Marjolijn Dijkman (1978, Ned) onderzocht welke voorwerpen in de wereld gebruikt werden en worden om de toekomst te voorspellen. Haat installatie bestaat uit een heleboel nagemaakte attributen, vaak onderdeel van rituelen. De installatie noemt ze CULTIVATING PROBABILITY

PASCALE MARTHINE TAYOU ON (1966, Kameroen) PLASTIC BAGS (201-2015)
Vrijwilligers hebben met duizenden plastic tasjes dit enorme gevaarte gemaakt. Voor de kunstenaar staat plastic voor de globalisering inclusief consumentisme, vervuiling en vluchtilingen. 

ROMUALD HAZOUME (1962, Benin) NGO SBOP (2011).
Met afvalmateriaal is deze ruimte gecreĆ«erd waar de zg. NGO bijeenkomt. Ze collecteren in Benin voor hulp aan westerlingen in nood. 

MONA HATOUM (1952, Libanon) PRAYER MAT (1995)
Een gebedsmat met een ingebouwd kompas zodat het op de juiste wijze naar het oosten kan worden gericht. De mat is gemaakt van spijkers.

RIVANE NEUENSCHWANDER (1967, Brazilie) PANGOEA'S DIARY (2008)
Met rundercarpaccio een verbeelding van het ontstaan van de continenten




Tsang Kin- Wah (1976, Hong Kong) werkt sinds 2009 aan een monumentale videoserie The Seven Seals, gebaseerd op de Apocalyps. Bovenstaande fragmenten zijn uit de The Fourth Seal.  Er kronkelen woorden en zinnen uit de Bijbeltekst tot aan de ondergang waarvoor geen woorden zijn.



Shinkichi Tajiri (1923-2009) heeft Japanse ouders, groeide op in de VS en kwam na de oorlog in Europa terecht, eerst Parijs, later Nederland. Zijn werk heeft alles te maken met zijn persoonlijke geschiedenis. Enerzijds zoekt hij zijn Japanse cultuur op, anderzijds weet hij zich een buitenstaander in Amerika (door zijn internering na Pearl Harbour en door zijn ervaringen als Amerikaans soldaat.
Ook al woonde hij 50 jaar in Nederland, buitenstaander bleef hij door zijn vasthouden aan het Engels en door zijn uiterlijk. De invloed op zijn werk zie je in de keuze voor zijn onderwerpen:
Krijgers en knopen. Krijgers zijn aanvallers, maar ook verdedigers. Knopen verbinden, maar staan ook voor verwarring. De knoop heeft hij bewust gekozen, omdat iedereen begrijpt wat het voorstelt.







No comments: