My Blog List

Thursday, August 15, 2019

YAYOI KUSAMA Voolrinden Wassenaar

al in de jaren zestig was Yayoi Kusama in Nederland. In die tijd maakte ze vooral performances. Ze vond aansluiting bij de Zerogroep met o.a. Jan Schooonhoven. Furore maakte ze met een boot vol opstaande fallusachtige voorwerpen. Nog later werd ze wereldberoemd door werken vol stippen.
Ze zou tot dit idee gekomen zijn door horror vacui: de angst voor leegte.
Of ze nuschilderijen, beelden of installaties maakte, alles was voorzien van stippen.
Het verhaal gaat dat ze van jongs af aan kunstenaar wilde worden, maar dat haar moeder daar fel tegen was en haar teken- en schilderspullen afpakte.
Sinds 1977 woont ze vrijwillig in een psychiatrische inrichting. Doordat haar werk zeer geleifd is bij rijke verzamelaars is ze instaat geweest een eigen atelier te openen naast de inrichting. daar werkt ze onophoudelijk aan haar kunst, gesteund door een team helpers.
Ze is nu 90 geworden en da tis voor het museum een reden om een aantal werken van haar te laten zien. Ze laat zich graag fotograferen in haar eigen ontworpen kleding en met een oranje pruik op het hoofd. Ze zit altijd voor haar eigen werk, waarmee ze lijkt te versmelten.
In veel musea kan je een ruimte bestreden voorzien die compleet voorzien is van spiegels en van kleur veranderende lampjes of van een installatie voorzien van haar stipppen.

INFINITY  1987
DOTS 1999
Als jong meisje had ze al hallucinaties. In een bloemenveld begonnen de bloem tegen haar te praten. Dat leidde tot de beroemde stippen
PUMPKIN 2009
Ook een enorme pompoen praatte tegen haar toen zij met haar opa een kwekerij bezocht als kind.
In de jaren negentig begon ze beelden van pompoenen te maken. Daar had ze zoveel succes mee, dat de verzamelaars in de rij stonden om er een te kopen. Dez eis ruim twee meter hoog.

NARCISSUS GARDEN 1966/ 2010
In 1966 was zij voor het eerst te zien op de Biennale Venetie. Ze toonde daar 1500 spiegelende ballen in de tuin.
Als een provocatie tegen de kunsthandel bood ze de ballen te koop aan voor 2 dollar. Ze liet zich graag fotograferen terwijl ze in een rood kostuum midden tussen de ballen lag.
Op de achtergrond: INFINITY NETS (T.Z.A.) 1943/1989
Dit is een zesluik met een gele achtergrond en voorzien van eindeloze lijnen die als een spinnenweb over het doek heen gaat. Het formaat komt overeen met de tafel waaraan zij werkte. Manisch, soms zelfs 40 uur achter elkaar. 
ZONDER TITEL 1965
Dit werk is er een uit de Accumulation Series. Een opeenhoping van fallussen.
Ze begon die te maken om af te komen van haar walging van alles wat met seks te maken heeft.
Door ze veelvuldig te reproduceren probeet ze haar angst voor seks kwijt te raken.

No comments: