My Blog List

Saturday, August 17, 2019

JAUME PLENSA Beelden Aan Zee Scheveningen

DO NOT TOUCH, CARESS! Ook Beelden aan Zee (BAZ) doet mee aan het geven van engelse titels aan tentoonstellingen: Niet aanraken.Streel! zou ook een belachelijke titel zijn, maa rin het Engels kan het. Nu is het wel zo, dat de beelden van JAUME PLENSA(1955 Spanje) er heel aaibaar uitzien. De grote hal ziet er prachtig uit. in een halve cirkel staan vrouwenhoofden opgesteld. Ze omsluiten een soort park met jonge bomen waarom heen mannenbeelden zitten die met teksten zijn overladen.


OVERZICHT
 De vrouwenhoofden hebben de typische Plensavorm: langwerpig, met de ogen gesloten en de lippen iets van elkaar. Hij heeft ere talloze gemaakt. Ze staan vaak buiten, maar ze zijn er ook op kamerniveau.

CAROLA 2018
Voor het museum, gericht naar zee.


MAR 2016
Idem.
DUNA (BLACK) 2015

JULIA (Marmer)






MARIA 2018
Materiaal : Amber
 
LAGUNE 2018 Meranoglas

LAGUNE Detail

LAGUNE Detail

CONTINENTS XV & XIII 2004
Zelden te zien: schilderijen van Jaume Plensa


THE SOUL OF WORDS 2017
In veel van zijn grote werken verwerkt hij woorden of letters. Taal is voor hem een wezenlijk bestandsdeel van het menszijn.
HEAD 1985
Het BAZ is opgericht door het echtpaar Scholten om hun collectie beelden te delen met publiek.
Al in zijn beginjaren als kunstenaar kochten zij deze kop van de kunstenaar. He tis tot nu toe het enige werk dat in Nederlands bezit is. Vandaar dat Plensa heeft ingestemd om met zijn tentoonstelling het 25-jarig jubileum van het museum te vieren.

No comments: