My Blog List

Monday, September 02, 2019

WILLIAM KENTRIDGE in Eye Amsterdam

Het Holland Festival nodigde William Kentridge (1955, Zuid Zfrika) uit om op te treden als Associate Artist. Dat betekende dat hij tijdens het festival een aantal voorstellingen, workshops, lezingen, etc.  gaf. Het filmmuseum EYE dacht dat het een goed moment was om de tien films te laten zien, die zij van de kunstenaar aan het museum schonk.
TEN DRAWINGS FOR PROJECTION is weer prachtig ingericht. Er zijn kleine geluiddichte cabines neergezet, waarin een van zijn films is te zien. Daartussen door zijn films te bewonderen die in de vrije ruimte geprojecteerd worden. De werkwijze in deze films is typisch voor William Kentridge:
bewegingen ontstaan door de vorige tekening weg te stuffen en een nieuwe iets verder te maken.
In tenminste 4 van de 10 drawings komen dezelfde hoofdpersonen voor:
SOHO EKSTEIN is de zakenman die alleen in geld is geinteresseerd en de (zwarte) bevolking alleen ziet als een middel om geld te verdienen


FELIX  staat voor de onschuld, de gevoelige, de dromer.
Hij is verliefd op de vrouw van Soho. Hij is het alter ego van Kentridge.



THE MONUMENT (1990)


SOBRIETY, OBESITY AND GROING OLD (1991)

FELIX IN EXILE (1994)


WEIGHING AND WAITING  (1998)



OTHER FACES (2011)





Toegevoegd  zijn een aantal wandkleden die Kentridge liet vervaardigen in een weverij in zijn geboorte/woonplaats Johannesburg. Op een collage van landkaarten zijn uitgeknipte personages uit zijn werk  aangebracht.
PROCESSIONAL NOSE (2015)



Bijzonder is de installatie O Sentimental Machine (2015) die Kentridge maakte voor de Biennale Istanbul in 2015. Het lijkt of de werkkamer van Leon Trotski is nagebouwd.



No comments: