My Blog List

Monday, September 30, 2019

RENEE LEVI, JENNY FEAL en JOSEFA NTJAM MacLyon Biennale Lyon 2019

Vijf zalen van het MacLyon tonen werk van Renee Levi (1960, Turkije, nu Zwitserland). Zij is bekend door haar ruimtelijke werken. Zij zoekt de spanning tussen de ruimte en de schildering.
In vier zalen heeft ze de kleur van de houten vloer in vegen op de muren gezet. Daaroverheen bracht zij blauwe en rode vormen aan. In de laatste zaal heeft zij ook de vloer bedekt met grote schilderijen in de zelfde kleuren. Dan is duidelijker te zien dat ze ook sprayverf gebruikt.







Jenny Feal (1991, Cuba) verwerkt in haar werk vaak de 17-jarige gevangenschap van haar grootvader. Aanvankelijk steunde hij de revolutie van Fidel Castro, maar later zag hij de kloof tussen beloftes en de werkelijkheid en uitte hij zijn politieke kritiek. Uiteindelijk werd hij verbannen naar de VS. Zijn boekenkast was een avontuur voor haar als klein meisje. En boeken komen nog steeds voor in haar werk. In MacLyon duurt het even voor je de grote stellage herkent als boek met bladzijden en kaft van klei en niet als een tent of hut. Ze gebruikt de rode klei uit Cuba op allerlei manieren.

Ze boetseert, ze breekt en besmeert de vloeren ermee.   



binnenkant boek

De bloem staat voor de toekomst van Cuba
tussen de gebroken banken zien we de contouren van een man en daarvoor in blauwe klei voetafdrukken.


 Haar Afrikaanse roots ontkent ze niet in haar werk. Josefa Ntjam (1992,Fr) is opgegroeid met het internet. Ze maakt video's en fotomontages die het huidige Afrika met zijn grote steden verbindt met de natuur.
IFA 3.0 Beta 2019

AFROCYBERFEMINISM 2019








No comments: