My Blog List

Saturday, February 19, 2022

GALERIE VALERIE BACH BRUSSEL: OLGA DE AMARAL & CARLOS CRUZ- DIAZ

Voor ons is dit een van de beste Galleries in Brussel. En ook de grootste: ooit was dit La Pationaire Royal. Het pand was oorspronkelijk een garage, daarna de eerste rolschaatsbaan in Europa. Vanaf 1995 is het een historisch gebouw. Aanvankelijk zat er in het grote voorgedeelte een overzicht van de 20-eeuwse Belgische beeldhouwkunst in het achtergedeelte zat de galerie van Valerie Bach. Nu is het een grote galerie met veel ruimte voor een installatie.

Deze keer is de zaal voorzien van een prachtinstallatie met constant wisselende kleurmotieven, gemaakt door Carlos Cruz-Diez (1923 -2019), geboren in Venezuela en vanaf 1960 woonachtig in Frankrijk. Zijn werk wordt kinetisch of op-art genoemd. Het atelier Cruz-Diez maakt het huidige werk in de stijl van de kunstenaar.



In het gebouw zijn meer werken van hem te zien. De expo heet terecht Interlinas.
De kunstenaar heeft een techniek gevonden om de kleuren te veranderen door ervoor langs te lopen.
Er zitten diverse lijnconstructies achter elkaar.





In de bovenzalen is werk te zien van Olga de Amaral (1932, Columbia). Zij werkt met textiel en vezels vaak bedekt met bladgoud. Net als Carlos Cruz-Diaz heef zij een verleden in de ontwerp- industrie.
Haar werk is een constante zoektocht naar de mogelijkheden met textiel en vezels kunst en installaties te maken. Daarbij grijpt ze terug op de geschiedenis van haar geboorteland. Het gebruik van bladgoud is symbolisch: de kolonialisten kwamen voor het goud en minachtten het volk en de cultuur.









No comments: