My Blog List

Tuesday, June 18, 2019

BIENNALE 2019: Landenpaviljoens 1

Het aantal landenpaviljoens blijft zich uitbreiden. Er zijn weer nieuwe landen die het belangrijk vinden op de Biennale aanwezig te zijn. In de Jardini bevinden zich de oudste deelnemers. De Arsenale geeft ruimte aan landen die zich later hebben aangesloten. Steeds meer landen huren palazzo's in de stad. Het is ondoenlijk om ze allemaal te bezoeken. Van een aantal doen we verslag, omdat ze verrassend of grappig waren en een enkele omdat ze zo lelijk waren.

SAUDI ARABIE

Een enorme verrassing is de bijdrage van dit land dat zich moderner voordoet dan in het verleden, al is er nog een heel lange weg af te leggen. AFTER ILLUSION heet de presentatie van het werk van Zahrah Al-ghamdi (1977) is na haar opleiding in Saudi Arabie afgestudeerd in Engeland en is Phd in design and visual arts. Naast uitvoerend kunstenaar is ze docent aan de Arabische kunstacademie.
Ze maakt installaties waarbij ze steen, aarde, water en leer gebruikt.
Voor Venetië heeft ze honderden schelpachtige objecten gemaakt. Ze heeft de stukjes leer aan elkaar gestikt, soms met vuur bewerkt en daarna verhard in de oven. Toverachtig mooi.






 LUXEMBURG

Dit keer is Marco Godinho (1978, Portugal, woont en werkt in Luxemburg) de kunstenaar die het groothertogdom mag vertegenwoordigen.  WRITTEN BY WATER heet zijn installatie.
De vele vluchtelingen die verdronken in de Middellandse Zee inspireerde hem tot zijn indrukwekkende werk. Stel dat ze schriftjes bij zich hadden om verslag te doen van hun reis en die schriftjes kwamen bovendrijven als laatste herinnering.





GHANA

Voor het eerst aanwezig en direct winnaar voor het beste landenpaviljoen.
FREEDOM heet de verzameling. Vooral het enorme werk van El Anatsui (1944, Ghana)
maakt indruk.






SLOVENIA


HERE... WE GO AGAIN. De ontwerper/kunstenaar Marko Peljhan (1969, Slov) heeft zijn visie op het vervoer van de toekomst vormgegeven. Een volkomen afgesloten voertuig waar de inzittenden op geen enkele wijze de reis kunnen beïnvloeden.



ITALIE

Het gastland heeft ieder jaar een grote hal ter beschikking. Dit jaar is de ruimte verdeeld over drie kunstenaars en heeft de vorm van een labyrint. We zoemen in op Enrico David (1966, It). Deze beeldhouwer heeft een voorkeur voor de menselijke gestalte. Met een groot gevoel voor humor toont hij zijn figuren als trotse, maar bespottelijke wezens. De titel NEITHER NOR.


UNTITLED 2018/19

TUTTO IL RESTO SPEGNERE I  2019


ANOTHER SKY  2017
TUTTO IL RESTO SPEGNERE II 2019

FUORI TUTTO  2019

PIETRA LA CROCE 2019
TURKIJE

Een vrolijk makende installatie met overal absurde video's, gemaakt door Inci Eviner (1956, Turk)
Ze speelt met alle mogelijkheden die de digitalisering kent.




No comments: