My Blog List

Tuesday, June 25, 2019

BIENNALE 2019: Landenpaviljoens 4


                                                               ZIMBABWE

Dit Afrikaanse land blijkt goede kunstenaars voort te brengen. Een enkeling is autodidact, de anderen hebben de kunstacademie gevolgd in Harare.
 Cosmas Shiridzinomwa  (1974) is een kunsrenaar die reageert op politiek en macht.

FRUITLESS DISCUSSION  2013
VIOLENT DISCUSSIONS  2018
 Kudzanai-Violet Hwami  (1993) woont en werkt in Londen. Gebruikt vershcillende technieken om haar landgenoten te schilderen in haar vaderland of in Europa.

BY THE FRUIT YOU WILL KNOW THEM 2019

FAMILY PORTRAIT 2017
                                                                    ANDORRA
Sinds enige tijd heeft PHILIPPE SHANGTI zijn bedrijf verplaatst naar het belastingparadijs Andorra. Hij is een veel gevraagd fotograaf/filmer. Nu kreeg hij de kans om te laten zien dat hij nog veel meer kan. THE FUTURE IS NOW.



                                                               
                                                                   BELGIE

Het Brusselse duo JOS DE GRUYTER (1965) en HARALD THIJS (1966) werken samen vanaf de jaren '80. Hun werk bestaat vooral uit video's naast installaties. Ze kijken naar de onhandige medemens met meegevoel en humor. Hun teksten die hun werk begeleiden ( of oproepen) zijn serieus en grappig, maar gaan nergens over de schreef.
Van links naar rechts: LATHGRETA TOFT is altijd aan het breien;
SATERI, bijnaam IL PESCE omdat hij uren onder water kan zwemmen. Hij staat aan het hoofd van een pizzaketen die grote hoeveelheden bedorven voedsel verwerkt in de pizza's die vooral Hollandse en Duitse toeristen om te smullen vinden;
DE BELLENMAN  was de laatste in Vlaanderen die belde om aandacht en officiële berichten voorlas (of verzon);
DE BELDER GUIDO abstract schilder zonder enig succes.; DOMINEE SIMONS had grote angst voor zijn vrouw;
DER SCHWEIZER bracht zijn slachtoffers in trance door zijn citerspel, waarna zij hen wurgde met een citersnaar. Hij is noiit gepakt;


links: DE RATTENVROUW, als zij aan je  verschijnt, ga je dood.
rechts :ROCCO SWENTY DI MALAGA, buikspreker met wie het onmogelijk is een gesprek te voeren vanwege de pop.
                                                                 BRAZILIE
De muziek klinkt direct als je het paviljoen binnenstapt. Op een aantal schermen zijn mensen aan het dansen. Als je goed kijkt, zie je dat het mannen zijn die zich vrouw voelen of graag voor vrouw spelen. Het kunstenaarsduo BARBARA WAGNER(1980, Braz) en BENJAMIN DE BURCA (1975, BRD) werken sinds 2011 samen. Ze richten hun camera's op groepen die tot de outsiders in de samenleving behoren. Ze onderzoeken de invloed van traditie, godsdienst, seksuele geaardheid zoals die naar voren komt in dans. Hun bijdrage aan de Biennale heet SWINGUERIA: een samengaan van
dans en oorlog. Want door de langdurige omgang met de mensen die zij filmen, weten ze dat de dans een uitlaatklep is om zich los te voelen van de dagelijkse strijd om het bestaan.







BANGLADESH

Als er 1 land is, dat ieder jaar in het nieuws komt door overstromingen, dan is dat Bangladesh.
Maar liefst 58 rivieren doorkruisen het land, maar het water is ondrinkbaar. En dus sterven er mensen door dorst. De expo heet daarom THIRST.

DOMENICO PELLEGRINO (1974, It)
 I'M THE ISLAND  2019


SEYCHELLEN

Deze eilandengroep in de Stille Oceaan kwam een paar jaar geleden in het nieuws omdat door klimatologische invloeden enkele eilanden dreigden te verdwijnen. Omdat men het voorla van het toerisme moet hebben, besloot het bestuur zich meer te manifesteren, zoals bijv. op de Biennale.
Twee kunstenaars van de eilandengroep laten zien dat ook op een plek die zover af ligt van de kunstwereldjes een eigen soort kunst kan ontstaan.

GEROGE CAMILLE (1963, SEY) is schilder en etser. Hij gebruikt traditionele vormen die hij aanbrengt met hedendaagse apparatuur.  DRIFT bestaat uit 3 golven van papier 10 m lang en 1,5 m breed. Daarin heeft hij tekeningen geperst.



MOUVEMAN LAVI 
DANIEL DODIN (1986, Sey) is schilder en sinds kort digitaal filmer, de eerst eop de Seychellen.
Hij combineert eigen werk met historische foto's e.d. die terug gaan op het koloniale tijdperk

FOLLY OF YOUTH 2019

THAILAND

THE REVOLVING WORLD heet de bijdrage van Thailand, een mooie mix van traditie en high-tec. PANYA VIJINTHANASAM (1966) maakt beelden die enerzijds refereren aan tempelbeelden maar ook aan de Manga Games.

INNER MIND 2016

KANTHAKA THE DEVA HORSE 2018
KRIT NGAMSOM (1983) maakt kabinetten, deze sierkasten zijn niet bekend in Thailand.
Ze lijken op gebouwen. Hij baseerde de vorm op het Venetiaanse Ca' d' Oro en het station dat een Italiaanse architect ontwierp.
CABINET OF HISTORY I

CABINET OF HISTORY II


No comments: