My Blog List

Thursday, June 04, 2009

MET EIGEN OGEN - BRABANTS MUSEUM

Het Brabants Museum wijdt een expositie aan zelfportretten van moderne Nederlandse kunstenaars. Bijna elke schilder heeft wel een of meer zelfportretten gemaakt.
Het kan zijn dat zij hun eigen gezicht gebruiken als middel om te experimenteren, zoals Philip Akkerman, hier met ruim 130 zelfportretten aanwezig.
Een andere reden is dat zij hun gevoel van dat moment willen vastleggen. Het schilderij hoeft dan niet realistisch te zijn, maar wel expressief, zoals Geer van de Velde of Otto van Rees(geen afbeelding) of surrealistisch als Willink en Schuhmacher(geen afbeeldingen).
Het kan ook zijn dat ze zichzelf als type gebruiken, zoals Teun Hocks en Hoogerbrugge.
Gelukkig hebben de samenstellers zich niet beperkt tot schilderkunst. Want ook in foto's, video's en beelden zijn zelfportretten gemaakt.
Willem den Ouden schildert veel riviergezichten. In dit prachtige zelfportret staat hij in de zon te turen. De vitaliteit en het plezier vastleggen met trefzekere streken bewijst zijn meesterschap.
Wouter van Riessen speelt een intrigerend spel op zijn schilderijen en printen.
Hij draagt maskers, tekent alleen de hoofdlijnen. Het ziet eruit als kinderlijk poppenspel, maar het heeft tegelijkertijd iets sinisters.

Rineke Dijkstra is wereldberoemd met haar foto's van jongeren. Hier staat zij zelf ongemakkelijk in een zwembad.

Levi van Veluw fotografeert altijd zijn hoofd. Alleen dat hoofd is beplakt met van alles en nog wat. Zoals hier uit een serie die de jaargetijden verbeelden.

Henk Helmantel is bekend van zijn stillevens en kerkinterieuren. Dit portret maakte hij omdat hij veertig jaar schilder was.

Hans van der Pennen werkt met klei.Hij schildert ermee en maakt beelden.


Geer van Velde leerde zichzelf schilderen. Van realistisch ging hij in Parijs langzaam over tot expressionistisch.
Dick Pieters maakt kleine heel fijn geschilderde werkjes, waarin hij altijd zelf aanwezig is, vaak met zijn vrouw.
Hier zit er een monstertje bij hem, symbool voor het kwaad(?)

No comments: