My Blog List

Monday, June 29, 2009

VAN BUUREN MUSEUM binnen

In Ukkel bezochten we op vrijdag 26 juni 2009 de villa van de bankier Van Buuren.
Samen met zijn vrouw was hij een hartstochtelijk kunstverzamelaar. Vooral stillevens hadden hun belangstelling, maar ook de werken van Gustaaf van de Woestijne vonden zij prachtig. Ze vroegen hem voor hun eetkamer een viertal stillevens te maken. Die hangen nog steeds op de plek waarvoor ze zijn gemaakt.
DE HERDER van Van de Woestijne, door de ogen en de wenkbrauwen krijgt dit portret een bijna religieuze lading.
Een grote wens van Van Buuren werd vervuld toen hij via een veiling deze Breugel in bezit kon krijgen. In het Museum voor Schone Kunsten hangt ook een Icarus van Van Breugel.
Er zijn enkele opvallende verschillen. Dit werk is op hout, het museumwerk is op doek. Hier zien we vader Daedelus in de lucht vliegen, op het doek is deze niet afgebeeld. Het verhaal vertelt, kwam Icarus te dicht bij de zon en daardoor smolt de was die de vleugels bijeen hield. Het is dus logisch dat de zon hoog staat en niet zoals op het doek al aan het ondergaan is.
Ook Kees van Dongen is gast geweest van de Van Buurens, zoals zoveel kunstenaars en politici. Van hem is deze Denkende Vrouw aangekocht.
De kleuren van dit childerij heeft Gidding gebruikt in zijn ontwerpen voor de kubistische vloerkleden.
In de hal staat een van de beelden van George Minne die het echtpaar bezat. De verlichting is net als alle lampen in het huis een voorbeeld van de Amsterdamse School.

In de hal hangt bij de trap een portret van de kinderen van Van de Woestijne.

De rooksalon waar de Herder en de Denkende Vrouw hangen.
Alle meubels en voorwerpen zijn speciaal ontworpen voor dit woonhuis. Zo ook deze vaas van glaspasta

No comments: