My Blog List

Tuesday, August 25, 2009

VENETIE BIENNALE 2009

11 augustus 2009

In de tuin is een Paviljoen. Daar is een onderdeel van de expositie Fare Mundi te zien.Het cafetaria is ontworpen door Tobias Rehberger(1966, Duitsland)

Een zaal toont een installatie van Tomas Saraceno(1937,Argentinie) een kunstenaar die architectuur en beeldende kunsten combineert:


Richard Wenworth(1947, Brits) werkt graag met boeken. Hij maakte al eerder een boekenplafond. In Venetie nog eens.


Hans Peter Feldmann(1941, Duits) beperkt zich niet. Hij fotografeert, maakt beelden en installaties. Hier een schaduwspel veroorzaakt door allerlei rommel dat op draaitafels is gemonteerd.

Ook Spencer Finch(1962,VS)kreeg een ruimte. hij hing daar honderden glazen bolletjes op waarin minieme portretjes zijn opgenomen van sterren en politici.


Het Scandinavische paviljoen is ingericht door Elmgreen en Dragset als een zeventigerjaren bungalow. Er woont een kunstverzamelaar, dat is te zien aan de werken die er staan en hangen. Hijzelf heeft zelfmoord gepleegd:

De dienstbode in het huis
Venetie heeft zelf ook een paviljoen. Natuurlijk is daar vooral glas te zien. Ook op het bordes. Daar staan fantasiebloemen van Muranoglas:



Spanje heeft zijn paviljoen gewijd aan Miguel Barcelo(1957), Hij maakt schilderijen waarbij de verf mengt met zand en klei en grind. Daarnaast maakt hij sculpturen. Zijn werk is onmiskenbaar Spaans door de tekeningen van ezels, paarden, ruiters.



Amerika komt met een gearriveerd kunstenaar: Bruce Nauman. Nauwelijks nieuw werk, maar wel door heel Venetie tentoongesteld.

Delson Uchoa(1956, Brazilie) maakt enorme doeken die een verbinding maken tussen de abstracte kunst van nu en de traditionele weefkunst uit Brazilie
Korea toont Haegue Yang(1971) Deze heeft een installatie gemaakt met zonneschermen, waardoor kamertjes ontstaan, zoals in de traditionele Aziatische huizen.

Venezuela verrast met werk van jonge kunstenaars, o.a Bernadita Rakos
Polen heeft een prachtige installatie van Krysztof Wodiczko(1943) Het lijkt of de gefilmde figuren tegen het filmdoek aanleunen, waardoor je even denkt dat er figuranten aan de andere kant van het doek aanwezig zijn.

Peter Forgas kreeg het paviljoen van Hongarije. In een prachtige vormgeving en verrassend bewerkte opnamen gaat hij in op oorlog. Hij verzamelde films waarin krijgsgevangenen geregistreerd worden, dorpsbewoners die gretig met de duitsers meevochten en tegenstanders vermoorden. Goed en slecht is niet aan de portretten af te lezen.

Griekenland gaf Lcas Samaras(1936) de ruimte. De kunstenaar woont en werkt in de VS.
Hij is al heel lang bezig met experimenten in foto en film. De computer heeft zijn mogelijkheden onafzienbaar gemaakt.Het aardige is dat bij binnenkomst zijn Mirror Room staat, een werk uit de jaren zestig, dat vele malen nagedaan is.


Tenslotte Egypte waar Adel El Siwi zijn beelden van riet en zijn portretten toont.

No comments: