My Blog List

Friday, August 21, 2009

BOLOGNA MORANDI & MAMBO

4 augustus 2009
Het centrum van het oude Bologna is de plaza Neptuno. Daaraan liggen de indrukwekkende gebouwen uit de 15e en 16e eeuw. De fontein op het plein is van later
en heeft wel zeer wellustig uitgebeelde zeemeerminnen, die water spuiten uit hun volle borsten.





Bologna is de stad van Giorgio Morandi(1890 - 1964). Hij heeft veel van zijn werken geschonken aan de stad. Deze heeft in het stadhuis, een oud palazzi, een museum ingericht dat gratis te bezoeken is. Morandi maakte landschappen en stillevens. Veel stilevens met bijna altijd dezelfde voorwerpen, kruiken en flesjes. Hij experimen teerde met alle mogelijke middelen om de 'ziel van de voorwerpen'te vangen.



Bologna is een stad die kunst serieus neemt. Onlangs is een nieuw museum geopend: MAMbo, voor moderne kunst. Daar zagen we een overzicht van hedendaagse Italiaanse kunst.
Stefan Arienti(1961)schildert en maakt installaties met boeken. Die vouwt hij tot wonderlijke bloemachtige vormen.
Ricardo Previdi(1974) wertk in Berlijn. Zijn installatie van karton, neon en spiegels heet Walking CLouds(2007).

Paola Pivi(1971)leeft en werkt tegenwoordig in ALaska. Haar werk I'm a rainbow too(2004) bestaat uit vele kleurige aluminium lengtes, die lijken op de kleurvoorbeelden uit een verfwinkel.

Liliana Moro knutselt graag: honderden uitgeknipte poppen staan achter modellen van huisjes, zo uit de speelgoedwinkel.
Luisa Lambri(1969)woont afwisselend in Milaan en Berlijn. Haar foto's van verlaten interieurs met het accent op de ramen en zonweringen deden haar internationaal doorbreken.

Simone Berti (1966) schildert heel precies. Haar Cavaliere stamt uit 2002.

Carlo Benvenuto schildert en fotografeert. Voor zijn foto's doet hij merkwaardige handelingen met stoelen en/of tafels. Deze tafel rust op balpenhoedjes.

Pierpaolo Campanini schildert zo precies dat zijn werken op foto's lijken. Alleen wat er te zien is, bestaat niet in de realiteit.
Davide Bertocchi(1969)heeft talloze kleine schilderwerken gemaakt waarvoor hij plaatjes en foto's gebruikte die over de ruimte gaan.
Luca Pancrazzi(1961)
neemt alledaagse voorwerpen en voorziet deze van scherpe stukjes glas, waardoor bijvoorbeeld een auto ineens een ander aanzien krijgt.

No comments: