My Blog List

Tuesday, January 10, 2023

BAS LOSEKOOT - STREETVIEW Museum More Gorssele

 Voor het eerst maakt het Museum More een solotentoonstelling van een hedendaagse fotograaf. Die eer valt BAS LOSEKOOT (1979) in de schoot. De aanleiding voor de expositie is het boek OUT OF PLACE. Het boek toont foto's die Bas maakte in een aantal grote steden: New York, Sao Paolo, Seoul, Mumbai, Hong Kong, Lagos, Instanbul en Mexico City.

De aanleiding voor het project was het bericht dat er meer mensen in steden wonen dan op het platteland. Wat doet een stad met de mensen? Wat maakt de stad aantrekkelijk? Wat denken mensen in de stad te vinden?

Om zich te specialiseren in straatfotografie volgde hij in New York een workshop van Alex Webb, volgens Bas de beste streetphotographer. Hij leerde welke posities interessant zijn, waar de lichtval bijzonder is en een herkennen van een plaats waar iets kan gebeuren en dus stil wachten, want bijna onnatuurlijk is geworden. Zelf besloot hij flitsers te gebruiken bij zijn fotowerk. Door snel en veel foto's achter elkaar te schieten, beseffen mensen dat ze gefotografeerd worden. De reacties zijn divers, maar Bas respecteert de mening van de 'modellen'; als ze willen, delete hij de opnamen.

De foto's uit New York zijn enorm scherp. Dit komt doordat vele wolkenkrabbers het zonlicht reflecteren in de straat. In de eerste twee foto's gaat het om mensen die langs elkaar heen lopen. Het moment van afdrukken  maakt dat je als kijker een verband ziet door de houding of de gebaren. In de overige foto's doet het licht zijn werk. Het is alsof de personen helemaal in zichzelf opgaan.






Soms lijkt het of de voorbijgangers op elkaar reageren, door gebaren, blikken en houdingen.
Als kijker ga je interpreteren, terwijl de mensen op de foto's geen weet van elkaar hebben.


Als de zon schijnt, heeft dat effect op de straat en de mensen. De reflectie via de glazen wanden van de wolkenkrabbers maken het licht fel en de contouren scherp.





In Londen zet hij de tegenstellingen in het flitslicht.




Aan de stad Lagos heeft hij goede herinneringen. De stad lijkt een grote markt en er zijn massa's mensen op straat. 


Het lijkt een scene uit een Zombiefilm.



SAO PAULO

HONG KONG

HONG KONG

MUMBAI




No comments: