My Blog List

Thursday, January 12, 2023

PETRIT HALILAJ in Fries Museum Leeuwarden

 In alle kunstbladen is veel aandacht besteed aan de eerste tentoonstelling in Nederland van PETRIT HALILAJ (1986, Kosovo). En terecht, hij toont werk dat apart, krachtig, sprookjesachtig en politiek is. Als kijker ben je verbaasd hoe hij met eenvoudig middelen beelden maakt die aanspreken.

In feite zijn het twee projecten die te zien zijn : RU (2017) en SHKREPETIMA (2018). 

RU staat voor Runik, het dorp waarin hij is opgegroeid.  Tussen 1960 en 1980 groeven archeologen  in het dorp naar resten van een Neolithische nederzetting. De vondsten kwamen in bezit van diverse musea. Nadat Joegoslavië ophield te bestaan, waren de archeologische resten verspreid over diverse landen. Door kopieën te maken van de voorwerpen bracht Petrit de verzameling weer bij elkaar. Hij maakte van de flesjes, schalen, etc vogels die terug zijn bij hun nest. De nesten bestaan uit takken uit de buurt van Runik. De vogels zien er onbeholpen uit en zijn ontroerend.





SHKREPETIMA betekent Vonk. Het enige gebouw dat in Runik overeind staat is het HUIS VAN CULTUUR. De ruïne inspireerde hem om het gebouw weer zijn oorspronkelijke functie te geven. Met acteurs en bewoners van het nieuwe dorp maakte hij een theatervoorstelling bestaande uit fragmenten uit Albanese stukken die er ooit opgevoerd werden. Een jongen ligt te slapen in een houten bed. Het geluid van de kopieën van de Neolithische ocarina's roepen herinneringen op (de toneelfragmenten).                  Er is een video te zien over het Huis van de Cultuur dat toegankelijk wordt gemaakt en delen van de voorstelling. In een andere zaal staan decoronderdelen en kostuums.

Vogelkostuums uit de voorstelling



Deel van het draaiboek










No comments: