My Blog List

Tuesday, January 31, 2023

EEN FRAGMENT VAN LEVEN - JOCHEM HAMSTRA in BELVEDERE Heerenveen

Museum Belvédère in Heerenveen heeft vanaf 2004 een reeks exposities gemaakt met werk van Friese kunstenaars. In 2011 was de eerste keer dat Jochem Hamstra (1962, Heerenveen) een solotentoonstelling had in Belvédère. Stadsfragmenten was de titel van de expositie en van de werken. Hamstra woont al vele jaren in Groningen. Tijdens zijn wandelingen door de stad (hij heeft geen auto en geen fiets) speurt hij naar wat hij in zijn kunst kan gebruiken. Vooral afvalhout inspireert hem door kleur of vorm. Hij gebruikt het hout als drager van de abstracte werken die hij erop schildert.

Nu is in het museum een overzicht van zijn werk te zien (wellicht vanwege zijn 60e levensjaar. Hamstra kwam zelf met de titel: Een Fragment Van Leven. Het is een poëtische titel die wellicht gestolde tijd betekent, want dat zijn schilderijen.

Het oeuvre van Hamstra is veelzijdig, een mengeling van figuratief en abstract, een constant onderzoek van de (on)mogelijkheden van verf en naar de werking van kleuren en compositie.

Vaak werkt hij in series, gebaseerd op eigen ervaringen, herinneringen of foto's. Toch is zijn werk niet autobiografisch, hij zoekt naar het 'universele' dat wat mensen herkennen en toch raadselachtig blijft.

Bij elke serie legt hij zich beperkingen op, zo blijft schilderen voor hem een uitdaging en een manier om zich verder te ontwikkelen.

Jochem Hamstra is dol op haringen. Het ligt voor de hand om zijn lekkernij als onderwerp te nemen. Bovendien ' moet er brood op de plank komen'. Hij schildert zijn visjes op wat er in de buurt ligt.

VISSENKOPPEN 2006


Hij heeft vaak fammen(vrouwen) geschilderd, waaronder Marilyn Monroe, Bo Derek en Doutzen Kroes. Het zijn geen portretten, maar aanleidingen. De 'decors' zijn even belangrijk.

FAAM  2004

MODEL DOUTZEN 2017

Vrouwen spelen ook een hoofdrol in zijn graphic novel DE KIKKERS HEBBEN NOG GEEN POOTJES.

DE KIKKERS HEBBEN NOG GEEN POOTJES 2012/16
potlood op papier 72 tekeningen

FRAGMENT 

FRAGMENT

De dood is een belangrijk thema in het werk van Hamstra. De dood van zijn vader bracht hem tot een reeks werken. Ook hier probeert hij de emoties buiten te sluiten. Via een sterf geval kwam hij in het bezit van familiefoto's die nam hij als onderwerp voor een serie HET MOOIE LEVEN (2009-2013).
De serie bestaat uit 52 werken. Mensen lachen altijd op de foto, maar zijn ze wel zo blij?

SCHICK (herinnering aan mijn vader) 2005


ROUWBRIEF MET SUIKERKLONTJES 2005


ROUWKOST 2005

HET MOOIE LEVEN

HET MOOIE LEVEN 2010



HET MOOIE LEVEN 2010


HET MOOIE LEVEN 2010

HET MOOIE LEVEN 2011

HET MOOIE LEVEN 2011


Zoals bijna elke kunstenaar heeft hij ook zelfportretten gemaakt, al noemt hij ze ZELFBEELDEN.
Zo nu en dan maakt hij ze, meestal in de stijl van de serie die hij aan het maken is.

ZELFBEELD ( de brutaliTIJD) 2008

ZELFBEELD 2022


De meest recente serie is INKARNATIE.  Vanaf 2014 werkt hij eraan. Zijn werkwijze is weer anders. |In de ene laag schildert hij de volgende, soms zelfs met een afwasborstel. De verf wordt korrelig. We zien nauwelijks welk deel van het lichaam is afgebeeld, de kleur rossig overheerst. Hamstra noemt het meer lijfelijk dan lichamelijk. De werken fascineren, al is het moeilijk te begrijpen.




Soms maakt hij beelden met wat hij op straat vindt.

FOR CHRIST'S SAKE 2020



FUCK YOU STATUE 2021





No comments: