My Blog List

Monday, July 19, 2021

DALI EN NIET ANDERS + MARTHE ZINK : AN IRON HAND IN A VELVET GLOVE Noord Brabants Museum juni 2021

 Onder de titel BRABANTSE NIEUWE toont het museum werk van jonge Brabantse kunstenaars. Deze keer is dat Marthe Zink. Haar tekeningen lijken snel op papier gezet te zijn, dat is niet het geval. Ze werkt lang door aan haar voorstellingen. Dat het werk er snel uitziet, komt door de energie die van de werken spat. op haar website zegt ze o.a.: 

' De soms absurde taferelen en combinaties in mijn werk kunnen ook worden ‘gelezen’ als een commentaar op de commercie en de mantra van ‘Zo moet het!’

De tekenstijl en de aandacht voor ongemakkelijke situaties heeft ze gemeen met Jans Muskee. Het grote verschil is dat hij de figuren plaatst in een realistisch decor, terwijl zij kiest voor een blanco ruimte. Het knappe is dat er wel duidelijk spanning is tussen de delen in die ruimte. De combinaties zijn vaak verwarrend, maar dat maakt dat je als kijker verbanden gaat zoeken.



SELFPORTRAIT 2019

                                                     REMOTEDLY CONTROLLED 2018
                                                             FIND YOURSELF AT THE SHORT END 2018
                                                          
FRUSTRATED GREETER 2018


                            SHETANI 2018

                                                                  INTOXICATED verf 2018
                                                         SOMEONE TO WATCH OVER ME 2019

DON'T GIVE A DAMN 2019


Het is druk bij Dali. Niet dat er veel kunst te zien is, het gaat vooral om foto's, massa's foto's gemaakt door een bevriend stel dat vaak te gast was bij Salvador en Gala Dali. De Fransman Robert Descharmes maakte meer dan 60.000 foto's  van hen. In het museum is een keuze van 125 te zien.Er zijn ook reclamefilmpjes en advertenties die Dali in de USA maakte. Maar die krijgen amper een blik. Ook de jeugdwerken, ontwerpen  en boekillustraties slaan de meeste bezoekers over. het gaat hen om het kijkje in het 'ware leven van een genie'.

No comments: