My Blog List

Tuesday, July 20, 2021

TUSSEN WERELDEN - CHAGALL & HEDENDAAGSE KUNSTENAARS MUSEUM KRONA UDEN juni 2021

 De gemeente Uden heeft in een oud klooster een prachtig museum: Krona. Voor de pandemie organiseerden musea vaak exposities rondom een bekend kunstenaar, die dienst doet als publiekstrekker. Als een klein museum dit idee overneemt, verwacht je dat er een enkel jeugdwerkje en vooral kleine werken op papier te zien zijn. Dat is in museum Krona niet het geval. Er zijn verrassende en goede schilderijen van Chagall te zien, afkomstig uit diverse (internationale) musea en particuliere kringen. Er is zelfs een werk uit New York te zien dat nog nooit in museaal verband te zien is. Er is ook een mooi, bijna klassiek portret te zien van mevrouw Chagall.

De combinatie met hedendaagse kunstenaars werkt goed. De verschillen zijn groot, maar de overeenkomst  tussen Chagall werken en die van de hedendaagse kunstenaar is de zoektocht naar identiteit, vaak met een religieuze diepgang. De catalogus formuleert het als volgt:

" De kunstenaars staan met één been midden in de hedendaagse kunstwereld en met het andere in een cultuur met een eigen religie en tradities waarvan zij deel uitmaken of hebben uitgemaakt. Net als Chagall opereren zij op het snijvlak van geloof en ongeloof, liberaal en orthodox, internationaal en lokaal, eigentijds en traditioneel. Een spanningsveld dat wereldwijd voelbaar is, vooral in ons zo geseculariseerde land."

                                                            Omslag Chagalls Lithografieen  1974

                                                  CHAGALL HAGAR IN DE WOESTIJN 1960

                                                     HAMID KANBOUHI HAGAR 2015
De curators hebben naar paralellen gezocht tussen  Chagall en hedendaagse kunstenaars. Beide werken tonen Hagar met haar zoon, die de woestijn is ingestuurd door Abraham. Een engel wijst hun de weg.
Chagall legt de nadruk op de woestijn door het geel, Hamid toont de engel dichtbij Hagar en wijst naar de sterren als oriëntatiepunten.


CHAGALL -DAVID EN BATHSEBA litho 1956

HAMID KANBOUHI DAVID EN GOLIATH 2015

Triptiek uit de oudheid naast een triptiek van RAQUEL TEN HAVER 2018

CHAGALL JACOB EN DE LADDER litho

SHIRIN MESHIT WOMAN OF ALLAH foto 1997

CHAGALL BELLA IN HET GROEN olieverf 1934


CHAGALL ADAM EN EVA UIT HET PARADIJS 1960

CANAN ADAM EN EVA UIT HET PARADIJS
De kunstenaar maakt gebruik van traditioneel Turkse wijze van schilderen, voordat de Islam het afbeelden van mensen verbood. De middeleeuwse voorstelling voorziet hij van hedendaagse elementen.




CHAGALL JOODSE MAN MET THORA olieverf 1925

PAROT SALOMON LAAT ER EEN HEMELGEWELF ZIJN video 2013
Vanuit de hoogte zien we drie joodse  arabieren bezig het dak te voorzien van een hemel met wolken.
De video wordt op de vloer geprojecteerd, waardoor de kijker zich in d hemel bevindt.

ERIK van de SCHUUR GOD EN ZIJN ZOON 2018 gemengde techniek









No comments: