My Blog List

Thursday, July 15, 2021

Hans Wildschut: Hallstatt - Kein Museum in Kunsthal Rotterdam juni 2021


 Hallstatt, een klein stil plaatsje in Oostenrijk was tot in de jaren zestig alleen per boot bereikbaar.  Een weg bracht de eerste toeristen naar het plaatsje met zo'n 800 inwoners. De natuur en de oude zoutmijnen in de bergen wilden Oostenrijkers zien en ervaren. In 1997 werd het tot werelderfgoed uitgeroepen en de stroom toeristen nam toe door nieuwsgierige Europeanen. 

Vanaf 2006 wordt het dorp overstroomd door Aziaten. Dat komt door een Zuid- Koreaanse tv-serie Spring Waltz die geheel in het dorp werd opgenomen. In 2012 opende een replica van het dorp in de Chinese provincie Guangdong. Architecten vermomd als toeristen bezochten het dorp en fotografeerden alles en bouwden het zorgvuldig na, inclusief de reclameborden. In 2013 ging het gerucht dat in de tekenfilm Frozen zich afspeelde in het dorp, werd de gekte compleet. Busladingen Aziaten overstroomden het plaatsje alsof het een filmdecor was met de dorpelingen als figuranten. Vandaar de waarschuwende woorden: Kein Museum. 

Hans Wildschut (1966, NL) toog een aantal keren naar het toeristenoord met de bedoeling de 'strijd' tussen toerisme en authenticiteit vast te leggen, tussen dik verdienen en overlast. De laatste keer dat hij in Halstatt verbleef, sloeg de Covid-pandemie toe. De toeristen bleven weg en het dorp was weer van de dorpsgenoten.



                                                     The Gaze - Het uitkijkpunt


                                               The Salzshop, winkel en ontmoetingsplaats toeristen
Een stoel om de parkeerplaats vrij te houden

Tijdens Covid durven de dorpelingen weer de straat op.


No comments: