My Blog List

Tuesday, April 11, 2023

MACHINE HALLUCINATIONS. - REFIK ANADOL Kunsthalle Dusseldorf

 Natuurlijk zijn er kunstcritici die het moeilijk vinden om kunst die ontstaat door AI (artificial intelligence). De maker verzamelt via internet een massa afbeeldingen en laat algoritmes hun werk doen.

REFIK ANADOL (1985, USA ((Turkse ouders))) maakte naam door de digitale collectie van het MoMa New York te downloaden en de algoritmes er op los te laten. Hij werkt tegenwoordig samen met Google en diverse universiteiten om de mogelijkheden uit te breiden.

In de Kunsthalle Dusseldorf is een overzicht van zijn laatste werken. Enorme doeken tonen beelden met behulp van twee of drie beamers. Twee computers sturen van twee kanten de beelden naar het scherm waarbij ze gedeeltelijk elkaar overlappen.  Soms zie je duidelijk een landschap dat direct weer opgaat in de duizenden pixels die als golven over het scherm rollen in een 3D-effect.

Het zijn fascinerende bewegingen en kleuren die nog steeds veranderen doordat de algoritmes via de beelden meer 'leren'.

Foto's geven niet weer wat er in de expo te zien is. Op de site van Refik Anadol zijn voorbeelden te zien evenals een uitleg van de techniek.










No comments: