My Blog List

Tuesday, April 04, 2023

SCULPTURE BREATHES LIFE -PHILIP HAAS in museum Flehite Amersfoort



PHILIP HAAS (1954, USA) maakt films, sculpturen, reliëfs en performances (zie foto boven).
Een ruime selectie is nu te zien in bijna alle ruimtes in het museum Flehite.
Zijn inspiratie haalt hij uit de kunstgeschiedenis. De films die in het museum te zien zijn, visualiseren werken als keramiekschilderingen uit de Griekse oudheid, plafondschilderingen van Giovanni Battista Tiepolo en een schilderij van Annibale Carracci.

De film DYONISUS AND THE GRAPE PICKERS kent een ronde vorm met in het midden een cirkel met daarin scenes die taferelen die Griekse Dionysusfeesten tonen. Daaromheen is een rand met dansende jongens en meisje, vrouwelijke musici etc.

 




De installatie THE BUTCHER'S SHOP  bestaat uit twee schermen tegenover elkaar. Links zie je de slagers bezig in een nagebouwde slagerswinkel. Rechts zie je de schilder die aanwijzingen geeft en schildert.


uit 1560


uit 2008


In de 18e eeuw kreeg Tiepolo (1696 -1770 de opdracht een plafondschildering te maken voor het trappenhuis van een paleis in Wurzburg, Duitsland. Het wordt gezien als een spectaculair pronkstuk uit de Rococo-periode. Het is 190 bij 30, 5 meter groot.De film wordt geprojecteerd op het plafond en dus kan je er alleen liggend van genieten. De fresco draagt de titel APOLLO AND THE FOUR CONTINENTS (1750-1753). Elke zijde toont mensen uit een van de continenten. Het is een werk vol met optische trucjes, waardoor je denkt dat het een 3D-werk is.
De film uit 2009.
                                                   
Het trappenhuis met een deel van het werk.


DRUNKEN CENTAUR 2013
Het menselijke deel is een portret van Meret Oppenheim

MONSIEUR ET MADAME BOIFFARD 2013

THE EYES OF THE MANDOLINE

THE CELLO-PLAYER

MARSE MACABRE



ARTMAKERS IN POPEÏ
twee zelfportretten
THE FOUR SEASONS REVISITED 2011
Haas werd beroemd met metershoge beelden die de jaargetijden
verbeeldden gebaseerd op het werk van Arcimboldo.
THE WINTER 2018


No comments: