My Blog List

Monday, July 01, 2019

BIENNALE 2019: AFRICOBRA : NATION TIME

In de jaren 60 kwamen grote groepen Afro-Amerikanen in verzet tegen de discriminatie. Marten Luther King probeerde het op een vreedzame manier en werd doodgeschoten.  De Black Panters wilden op een agressieve manier hun rechten opeisen. de leider Malcolm X werd ook vermoord.
Eind jaren zestig en begin jaren zeventig kreeg de Black Power Movement veel aanhang. De beweging benadrukte dat de zwarte bevolking een raciaal bewustzijn moesten krijgen, waarbij ze trots konden zijn op hun manier van leven en hun kunst. Dat leidde o.a. tot de Black Arts Movement, die vond dat er een radicaal andere visie op de westerse cultuur en esthetica moest komen. De Black Arts wil een eigen symbolisme, mythologie en iconologie. De kunst moet het eigene, de Blackness uitdrukken om zo de eigen identiteit en bewustwording te stimuleren onder de zwarte bevolking.

In 1968 ontstond er een Black Community, AFRICOBRA. Zij creĆ«erden een eigen visuele taal, waarin de Afrikaanse en de Afro-Amerikaanse tradities begrepen werden. Er was een enorme waardering voor de rol van zwarte vrouwen en hun werk. In deze tentoonstelling is werk te zien van de oprichters van Africoba: Jeff Donaldson, Jae en Wadsworth Jarell, Barbara Jones-Hogu, gerald Williams en Nelson Stevens.
GERALD WILLIAMS (1941) ANGELA DAVIS 1971

GERALD WILLIAMS ORATOR (1969)

WADSWORTH JARELL (1929) 
WADSWORTH JARELL

WADSWORTH JARELL 

JAE JARELL (1935) - JAZZ SCRAMBLED JACKET

NELSON STEVENS (1938) UHURU 1971

NAPOLEON JONES -HENDERSON (1943)

No comments: