My Blog List

Friday, September 01, 2006

CONSTANTIN MEUNIER




De kunsthandelaar Bing verkocht ook werk van de beeldhouwer en schilder Meunier.Deze legde zich toe op het uitbeelden van de werkende klasse. In navolging van Emile Zola liet hij in zijn werk de arbeider zien in zijn ‘struggle for life’. Realistisch en sociaal-bewogen.In 1878 schrijft Meunier aan een vriend:‘Het toeval leidt mij naar het land der steenkoolmijnen, het land van de industrie. Ik word er getroffen door de tragische en verbeten schoonheid. In mij voel ik de openbaring van een te scheppen kunstwerk. ‘Constantin leefde van 1831- 1905. Zijn werk kom je in veel musea over de hele wereld tegen. In de arbeiders had hij zijn thema gevonden.In zijn tijd zag men hem als een groot kunstenaar:Lieve Theo,Meunier is in al zijn werken ver superieur aan mij. In Brussel heb ik van hem op een tentoonstelling tekeningen gezien. In feite heeft hij daar van alle Belgische artiesten alleen mij sterk getroffen. Hij schilderde ook de sleepsters van de Borinage en de stoet, op weg naar de mijn en de fabrieken. Zijn werken zijn zeer gedistingeerd wat betreft de kleur en de behandeling. Hij schilderde allemaal die dingen waarvan ik altijd gedroomd heb dat ik ze zou kunnen maken…’Brieven van Vincent Van Gogh aan zijn broer Théo, Saint-Remy-de Provence, 1889Het bleek dat in de Abdijstraat te Brussel het woonhuis en het atelier van Meunier te bezichtigen waren. Dat moesten we zien. Het voorhuis is eenvoudig en klein, een lange gang langs de tuin voert naar het achterhuis met de ateliers. De beeldhouwwerkplaats is hoog en kent grote ramen. Alle beroemde werken staan er in gips. Zo ook de reliëfs voor het Monument van de Arbeid dat nu langs de Lakense Jachtenkaai is te vinden. Het duurde tot 1929 voordat het monument geplaatst werd, zoveel weerstand riep het op.
De kunsthandelaar Bing verkocht ook werk van de beeldhouwer en schilder Meunier.Deze legde zich toe op het uitbeelden van de werkende klasse. In navolging van Emile Zola liet hij in zijn werk de arbeider zien in zijn ‘struggle for life’. Realistisch en sociaal-bewogen.
In 1878 schrijft Meunier aan een vriend:‘Het toeval leidt mij naar het land der steenkoolmijnen, het land van de industrie. Ik word er getroffen door de tragische en verbeten schoonheid. In mij voel ik de openbaring van een te scheppen kunstwerk. ‘


Constantin leefde van 1831- 1905. Zijn werk kom je in veel musea over de hele wereld tegen. In de arbeiders had hij zijn thema gevonden.In zijn tijd zag men hem als een groot kunstenaar:
Lieve Theo,Meunier is in al zijn werken ver superieur aan mij. In Brussel heb ik van hem op een tentoonstelling tekeningen gezien. In feite heeft hij daar van alle Belgische artiesten alleen mij sterk getroffen. Hij schilderde ook de sleepsters van de Borinage en de stoet, op weg naar de mijn en de fabrieken. Zijn werken zijn zeer gedistingeerd wat betreft de kleur en de behandeling. Hij schilderde allemaal die dingen waarvan ik altijd gedroomd heb dat ik ze zou kunnen maken…’Brieven van Vincent Van Gogh aan zijn broer Théo, Saint-Remy-de Provence, 1889
Het bleek dat in de Abdijstraat te Brussel het woonhuis en het atelier van Meunier te bezichtigen waren. Dat moesten we zien. Het voorhuis is eenvoudig en klein, een lange gang langs de tuin voert naar het achterhuis met de ateliers. De beeldhouwwerkplaats is hoog en kent grote ramen. Alle beroemde werken staan er in gips. Zo ook de reliëfs voor het Monument van de Arbeid dat nu langs de Lakense Jachtenkaai is te vinden. Het duurde tot 1929 voordat het monument geplaatst werd, zoveel weerstand riep het op.

No comments: