My Blog List

Tuesday, July 19, 2011

DEN HAAG ONDER DE HEMEL

15 JULI 2010
Al heel wat jaren staat het Lange Voorhout in de zomermaanden vol beelden. Dit jaar staan Chinese kunstenaars met hun werken op deze plek. Er is veel publiciteit aangegeven en er zijn grote woorden gebruikt om deze expositie belangrijk te maken.
Het geheel valt tegen. De werken zijn goed gemaakt, maar lijken vooral aan de oppervlakte te werken. De namen van deze kunstenaars zijn bekend en hun onderwerpen ook. Men heeft geprobeerd aan de beelden een extra lading te geven, soms zelfs politiek. Niet echt nodig. Een van de werken bestaat uit een grote hoeveelheid samengebonden afval dat West Europa naar China verscheepte omdat het moeilijk afbreekbaar is en het afval daar gesort wordt onder de grote bouwwerken. De kunstenaar heeft ons het afval terug gestuurd. Niet echt een diepgaand protest.
Yue Minjun heeft veel succes met zijn werken: altijd breedlachende chinezen met hetzelfde gezicht.
YUE MINJUN -FLEXIBLE LATITUDE
Jiao Xingtao's werk beeldt altijd verpakkingsmateriaal uit. Hier dus een zak die uit de hemel is gevallen, uit een scheur kruipen mensen naar de vrijheid.
JIAO XINGTAO - GIFT FROM HEAVEN
DETAIL GIFT FROM HEAVEN
Cang Xin heeft zijn eigen gezicht gedeeltelijk afgebeeld met een balk door zijn hoofd die afwisselend een duw krijgt van Confucius en van een revolutionaire krijger.
CANG XIN - HITTING THINGS
DETAIL HITTING THINGS
Al met al lijken de beelden vooral te willen imponeren door hun formaat en daardoor schuren ze tegen de rand van kitsch aan.

PULCHRI Studio's sluit met zijn zomertentoonstelling aan bij het Chinese werk voor de deur. De leden van de kunstensociƫteit lieten zich inspireren door het verschil tussen oost en west. Het blijkt dat de meeste niet speciaal voor deze expo werk hebben gemaakt, maar werk instuurden dat enigszins oosters aandoet.
Dindi van der Hoek maakt onderwaterfotografie, eerst letterlijk nu met de computer.
DINDI VAN DER HOEK - L'ETRE ET LE NEANT

Peter Gentenaar maakt al jaren werken van papier. hij maakt dit papier zelf van lompen en voegt pigment toe aan het pulp dat tot papier geperst wordt.

Jan Wisse Q-02

No comments: