My Blog List

Tuesday, August 14, 2012

BERLINDE DE BRUIJCKERE IN DE PONT

Museum de Pont heeft twee prachtige werken van Berlinde de Bruyckere in de collectie. Nu zijn nieuwe beelden van haar te zien samen met de schilderijen en tekeningen van Philip van den Berghe.  Op het eerste gezicht lijken het lijken op snijtafels. Dichterbij zijn wel benen en armen te ontdekken, maar uit de karkassen steken hertengeweien. Het zijn fraaie en tegelijkertijd gruwelijke beelden, die helaas niet de kracht hebben van de oudere werken. Daar hing een soort wanhopige passie omheen en nu zijn het kille, afstandelijke werken.

Eigenlijk is het verwonderlijk dat de werken van Van den Berghe in Nederland niet eerder te zien waren. De doeken zijn sterk en veelgelaagd.  Berlinde voelt een sterke verbondenheid met het werk. Volgens haar komen beider thematiek overeen: het vergankelijke en het religieuze.
Dat zal best, alleen zien ik het niet aan deze abstracte werken af. De doeken zuigen je blik op en laten je dwalen en je ontdekt steeds nieuwe elementen alsof je naar een heldere sterrenhemel kijkt in de Rocky Mountains. Later is Philip steeds meer op papier gaan werken en is het beeldend element verdrongen door woorden. Daarmee hangen de kleine ruimte


No comments: