My Blog List

Thursday, March 28, 2013

FROM HOLLAND WITH LOVE FOTOMUSEUM R'DAM

Fotografie en liefde hebben veel met elkaar te maken. Het fotomuseum heeft een tiental series van Nederlandse fotografen bij elkaar gezocht die evenvele aspecten van liefde laten zien. De foto's van ED VAN DER ELSKEN(1925-1990) waren daarbij het uitgangspunt. Zijn eerste fotoboek Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Pres(1956) bezorgde hem direct succes. Het (nacht)leven van de kunstenaars toonde hij met drank, vriendschap, leegte en zoenen en vrijen(foto 3).
Razend populair was zijn fotoboek L'Amour dat postuum verscheen. Een collectie naaktfoto's uit zijn gigantische oevre(foto1 en 5). Ook zijn privéleven was gevuld met liefde(foto2 en 4) 
Vreemd genoeg hing ook deze foto erbij, genomen in Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime.
-->
Van Martine Stig(1972) is de serie After(1998) te zien. Ze vroeg jonge stellen om een foto direct nadat ze seks hadden gehad. Martine installeerde de camera, het licht en een afdrukknop op afstand.
Paul Kooiker(1964) is present met de serie Hunitng and  Fishing(1999).Foto's zijn later vaak herinneringen aan personen die niet hier of niet nu aanwezig zijn. Bertien van Manen(1942) ging op zoek in Europa naar foto's van dierbaren en dat leverde  de serie en boekop:
Give me your Image(2006)
A.P Komen & Karen Murphy maakten een meesterlijke video gebaseerd op de populaire fotostrips uit de jaren 60.

Ook andere kunstenaars zijn er te zien. Het geheel is de moeite waard.

No comments: