My Blog List

Tuesday, April 23, 2013

PORTRET IN PORTRET Dordts Museum
De tentoonstelling Portret in Portret trekt veel bezoekers. Waarschijnlijk door het thema en door het accent dat op de 18e eeuw ligt. Het is soms zoeken naar het extra portret en dat maakt het wel zo leuk. Er zijn verschillende redenen om van iemand een portret in een ander portret op te nemen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat het extra portretje verwijst naar een overleden iemand.
Verwarring is er soms over half afgedekte portretten, de ene keer verwijst het naar een pas overleden iemand, de andere keer naar een afgewezen geliefde. Al met al lijkt er enige gemakzucht bij de samenstelling ingeslopen. Veel werken zijn uit de eigen collectie, waardoor trots de afgebeelde voorwerpen bij de doeken zijn geĆ«xposeerd. Anderzijds is de reden soms niet sterk, zoals bij de foto van Miles Davis, waarin de fotograaf te zien is in de pupillen van de geportretteerde. 

 

MARIA VAN ORANJE - NASSAU -GERARD VAN HONTHORST (UTRECHT 1592 – 1656 UTRECHT) | PANEEL, 74,5 X 58,5 CM  Ze houdt het portretje van haar overleden moeder vast.
ANNA ALMA TADEMA- LAURENS ALMA TADEMA(DRONRIJP 1836 – 1912 WIESBADEN).
In de deur zijn panelen te zien waarop haar ouders zijn afgebeeld.

DRIE GENERATIES - CHARLEY TOOROP (1891-1955 BERGEN). Haar zoon Edgar Fernhout staat met een palet achter haar. Ook hij was schilder. Daarachter staat de monumentale gebeeldhouwde kop van haar vader Jan Toorop.SPIEGEL U IN MIJ-ROGER RAVEEL (1921 MACHELEN -2013 DEINZE). Raveel heeft alleen de omtrekken van zichzelf afgebeeld. Op zijn lijf is een spiegel geplakt. Opvallend is de heel secuur geschilderde hand. De hand schildert wat zich in de schilder spiegelt, oftewel de kunstenaar reflecteert op de wereld.No comments: