My Blog List

Thursday, October 17, 2013

KUNST IN PORTUGAL 1

Oude kunst in Portugal is vooral te vinden in de talloze kerken, kathedralen(Se's) en kloosters. Deze werken hebben niet het niveau van de Italiaanse, Vlaamse of zelfs Spaanse kunst. Een groot deel van wat de moeite waard was, heeft Napoleon meegenomen naar Frankrijk.
De koningen en welgestelden verzamelden ook wel kunst maar dan vooral ter meerdere glorie van zichzelf, dus veel portretten. En ook daarvan is de kwaliteit vaak matig.
In Lissabon is het nationaal museum voor oude kunst gevestigd. Het grote gebouw met een zeer onhandige indeling toont zilverwerk, meubels, tapijten en schilderijen. Daar tussen een absoluut hoogtepunt: De verzoekingen van St. Antonius van Jheronymus Bosch: Een werk dat je in het echt moet zien. Het is verbazend helder geschilderd en op alle drie de delen is een enorme hoeveelheid details te ontdekken, waarvan niet altijd de betekenis voor ons duidelijk is.

Een ander groots werk is de Hieronymus van Albrecht Durer.

Voor de Portugezen is het belangrijkste werk de polytiptiek van Nuno Goncalves: St.Vincent.
Het is een baanbrekend werk voor Portugal omdat de heilige is omringd door vele lagen van de bevolking. En elk personage heeft een eigen gezicht/karakter gekregen.

De moderne kunst leeft wel in Portugal, zij het dan vooral in particuliere verzamelingen die nu in musea zijn te vinden. Naast de internationale kunstenaars die in geen enkele grote verzameling mogen ontbreken: Picasso, Yves Klein, Hirst en Koons, hebben zij ook Portugese werken gekocht.
Als je die ziet, blijkt dat in Portugal braaf wordt nagevolgd wat elders in Europa gebeurt zonder er echt een authentieke draai aan te geven.
Een paar voorbeelden:
EDUARDO LUIZ
OSCAR DOMINQUEZ

LUIS NORONHA DA COSTA

LOURDES CASTRO

EDUARDO LUIZ

EDUARDO NERY

ANTONIO PALOLO -1992

ANA VERIEIRA

HELENA ALMEIDA
 
HELENA ALMEIDA

HELENA ALMEIDA

COLECAO

No comments: