My Blog List

Tuesday, March 04, 2014

ANNE WENZEL - THE OPAQUE PALACE in TENT ROTTERDAM

Tent is vernieuwd. Er zijn nu ramen aan de voorkant waardoor een deel van de expo is te zien.
Natuurlijk werkt ook Tent met Engelse titels voor de tentoonstellingen.  Anne Wenzel (Duitsland) woont en werkt in Rotterdam. Tent heeft zijn hele budget gestoken in deze openingstentoonstelling.
De werken krijgen alle ruimte in een omgeving die is vormgegeven door Anne Wenzel zelf.
Haar werk is al in heel wat museumcollecties opgenomen. De beelden zijn monumentaal, theatraal, barok en tonen de schoonheid in verval. Ze werkt overwegend in zwart en wit keramiek.
Bij haar laatste werken, de bustes van vergeten helden zijn aan verval onderhevig, zo lijkt het. Van bravoure is nauwelijks meer sprake. Het geweld waarvoor zij geƫerd worden, barst uit hun bustes en laat hen verminkt achter. Elke herkenning is onmogelijk.

BRIGHT SOLITUDE 9CHANDELIER) 2007. De kroonluchter is neergestort. In plaats van fonkelend kristal is hij verworden tot een zwarte massa. De achterwand is nog wel goud gekleurd. maar op de grond ervoor liggen bladders.

DAMAGED GOODS(2013)

Voor het eerst niet alleen zwart-wit maar kleur dat het bloedige verleden van de 'held' nog accentueert.

THE OPAQUE PALACE (2014) deel van de installatie met oudere beelden.

Een enorme tafel toont een moeras met bomen en struiken op schaal.

Z.T (edelhert) 2005 Bijna abstract lijkt het. Maar het hert dat zich probeert los te maken uit het struikgewas wordt almaar duidelijker.

Het mooiste beeld DER TOD UND DAS MADCHEN(nach Hans Baldung Grien). Hier komen inhoud en Wenzels bewerking van de materie, waardoor de grandeur verdwijnt en het verval overheerst, prachtig bij elkaar.

No comments: