My Blog List

Friday, May 02, 2014

APARTHEID AND AFTER Huis Marseille


Huis Marseille heeft zijn vele zalen benut om een overzicht te geven van de Zuid- Afrikaanse fotografie. De centrale figuur is Daniel Goldblatt. Hij kwam met het idee voor deze expositie.
Uitgangspunt is dat de hedendaagse fotografie beïnvloed is door de apartheid, waaraan in 1984 een eind kwam. En andersom, dat we met de kennis van nu anders kijken naar de foto's van toen.
Van grote invloed is de Market Photo Workshop in Johannesburg. Daardoor is een aantal talentvolle fotografen de gelederen komen versterken van de 'oude' gedienden als Goldblatt(1930), Santa Mofokeng(1956), Guy Tillim(1962) en Pieter Hugo(1976).
DAVID GOLDBLATT PARTICULARS

SANTA MOFOKENG - SUN IN THE MILL
NAUDE DANIEL XHOSA(1984) - BULL ON SHORE


PAUL WEINBERG - BOY PLAYING  HIS SELFMADE GUITAR


MIKHAEL SUBOTZKY-BEAUFORT WEST
Shttp://pf.nl/agenda/apartheid-david-goldblatt/
MIKHAEL SUBOTZKY-BEAUFORT WEST
MIKHAEL SUBOTZKY-BEAUFORT WEST
ZANELE MUHOLI- FRIENDS
Anders zijn in Zuid-Afrika ligt moeilijk: homo's, lesbiennes en travestieten kunnen alleen in het geheim hun voorkeur beleven. Muholi zocht ze op en portretteert ze in hun eigen waarde.


In 1910 opende Hugh Sexton een fotostudio. Niet alleen blanken kwamen daar om op de foto te gaan, ook de gekleurde bevolking wilde een foto van henzelf. De glasplaten zijn voor het eerst buiten Zuid Afrika te zien. Het toont een dor en door  multiraciale bevolking.

HUGH SEXTON - PORTRET 1910
HUGH SEXTON -PORTRAIT 1910


No comments: