My Blog List

Tuesday, October 21, 2014

SONGS FROM THE HEART (BREDA PHOTO INTERNATIONAL)

Voor de zesde maal is het centrum van Breda een plek waar veel foto's te zien zijn. De titel
Songs fron the Heart wil aangeven dat het thema de nieuwe romantiek is en de fotografen zijn daarop geselecteerd. Gelukkig ligt het er niet bij alle werken direct duidelijk dat er romantiek in zit.
Als kenmerken van de nieuwe romantiek noemt men: authenticiteit, oprechtheid en uniciteit.
Met die etiketten kan je alles wel romantiek noemen.

Er is extra aandacht voor de Japanse fotografie (5 fotografen, dus dat valt wel mee).
Wat ons opviel en beviel:

KOEN HAUSER draagt sinds kort de titel Fotograaf des Vaderlands. Voor Breda Photo vroeg hij mensen hun foto op te zoeken waarop zij gelukkig zijn. Deze foto's ondergingen een digitale bewerking waarop veel veranderd is. De vraag die Hauser onderzocht is: Waaraan is geluk te herkennen?  Aan de oogopslag, de gelaatstrekken, de houding of toch vooral aan de omstandigheden?
BERT DANCKAERT (Belgie) ging op Brussels Airport op zoek naar abstracte beelden in de 
vertrek- en aankomsthallen. Verlangen naar het onbekende is natuurlijk kenmerkend voor de romantiek. De toeristen gaan daarom het vliegtuig in. Danckaert ziet het onbekende in de gewoonste zaken in de omgevingGERT VERBELEN(Belgie) maakte een interessante serie NAAR DE KERN.
Daarvoor reisde hij af naar het exacte middelpunt van alle 18 lidstaten van de Eurozone.


MARTHA KAMMINGA studeert nog. Haar werk kent een mooi concept, al kan de uitwerking beter.
Ze verdeelde de blik op de werkelijkheid over De Waarheidsjager, De Fantasievoerder en De Twijfelaar. Waarschijnlijk is deze foto gemaakt door de Fantasievoerder.

KARMEN AYVAZYAN (Armenie) maakt goed werk. Ze heeft een blik die schoonheid ontdekt in het absurde en onvolmaakte.YOICHI NAGATA fotografeert de meisjes die zich voor hun avondje uit op wel heel excentrieke wijze uitdossen. op zijn site staan er honderden. Hij brengt verf aan op de foto's zodat het excentrieke nog vreemder wordt.PHOTOGRAPHER HAL(Japan) kent veel succes met zijn op het eerste gezicht vreemde foto's.
Hij vraagt stelletjes om plaats te nemen in een plastic zak samen met hun favoriete spullen.
Dan trekt hij alle lucht uit de zak en neemt de foto van de vacuum verpakte paren.

Todd Hido (USA) maakte een boek Excerpts from Silver Meadows. Daarvoor ging hij terug naar zijn geboortestreek in Ohio. Vanuit de auto fotografeerde hij huizen en wegen, bij voorkeur in de schemer als de regen of de condens op de autoramen voor hem aanwezig is.

Daarnaast bezocht hij de armoedige bordelen en maakte onscherpe foto's van de prostituees. TOM CALLEMIN (Belgie, 1991) geeft zijn werken geen titel. Ze horen allemaal bij het grote geheel.
Het lijken realistische werken en tegelijkertijd zijn er elementen die dat in twijfel trekken. In ieder geval zijn ze de moeite waard om ze langdurig te bekijken.No comments: