My Blog List

Thursday, May 12, 2016

SNAPSHOT pf a larger order NOLETLOODS SCHIEDAM

De Ketelfactory heeft tijdelijk een ruim 6000 m2 grote loods in gebruik. 20 kunstenaars die in de Ketelfactory hebben geexposeerd, kregen de kans groot uit te pakken in de loods. Zo toont Robert Zandvliet nieuw werk op groot formaat, Frame bestaande uit vier doeken en bouwde Karin van Pinxteren een installatie waarin door een soort vensters naar binnen kan worden gekeken naar een filmprojectie en naar een prima verhaal kan worden geluisterd: Het onderbeen van Ambroise Sardou.

Natuurlijk spreken niet alle werken onmiddellijk aan. Een greep:

OLPHAERT DEN OTTER(1955) - CURE 2015
Vanaf 2009 werkt Den Otter aan zijn serie World Stress Painting. Nu toont hij twee doeken die samenhang vertonen, maar door de opstelling niet samen te zien zijn: Care  en Cure. De andere werken uit de serie tonen rampen als oorlog, tsunami, kernreactorrampen, etc. Nu symbolisch. CURE is een tentje opgebouwd uit harnassen en wapens. Is strijd werkelijk een geneeswijze?

BERNADET TEN HOVE (1957) PRESENT PRECENSE
Een serie portretten gebaseerd op klassieke portretten, maar op een moderne manier vormgegeven: op aluminum geschilderd, met een lijmkam vormgegeven kleding en ogen van vilt. Topwerk.


Detail

CLAUDY JONGSTRA(1963)  maakt al jaren met vilt en wol. Tegenwoordig heeft ze alles in eigen hand. De wol komt van haar eigen kudde schapen, de kleurstoffen uit haar eigen verftuin. Het materiaal en de kleuren komen in dit werk prachtig tot uiting. MAKING OF A RUG (2016) roept allerlei associaties op en warme sentimenten. Prachtig. 


MIRJAM KUITENBROUWER (1967) heeft een installatie gemaakt die vooral tot doel heeft de toeschouwers bewust te maken van hoe we kijken en waarom we kijken. De installatie bestaat uit een bank waarop allerlei objecten zijn geplaatst die voorzien zijn van optische apparaten. Ieder weet welk nut die optica hebben. dus wil ieder zien wat ze laten zien.
Kuitenbrouwer heeft ze zo geplaatst dat ze niet doen wat wij verwachten dat ze doen.  Pas dan zien we de schoonheid van de objecten. Elk daarvan zou je z mee willen nemen.

De titel van de installatie: EXPERIENCE IS THE ANGLED ROAD (2016)
Doorkijk naar WINNIE TESCHMACHER (1958) SPACE OF SILENCE (2016)

HANS VAN BENTHEM (1965) heeft een enorme berg gebouwd, die bevolkt is door talloze porseleinen figuren en voorwerpen. Chinese porseleinbakkers creƫren wat Van Benthem ontwerpt. Omdat hij in zijn werk kitsch in overtreffende trap maakt, wordt het grappig, ontroerend en vooral een sensatie om te blijven ontdekken wat er allemaal te zien is.

KEEP ON DREAMING (2006- 2016). Doen we, Hans.


FLORETTE DIJKSTRA (1963) heeft een installatie GRONDVLOER (2016) gemaakt van heel veel tekeningen. Een deel daarvan focust op de basisvormen.
Een ander deel toont de werkkamers van kunstenaars.

Dan zijn er nog variaties op bekende thema's, zoals hier op de zuil van Brancusi.

No comments: