My Blog List

Wednesday, January 04, 2017

INVESTIGATIONS INTO THE UNCANY Willem II Fabriek 's-Hertogenbosch

Een 10 minuten vanaf het station liggen een paar oude industrieterreinen, de panden van de  fabrieken Willem II en Verkade zijn nu ware kunstpaleizen. Verkade voor theater en Willem II voor de beeldende kunsten.  Op de 1e etage is nu een mooie expo te zien rond het thema van het Unheimlische, het ongemakkelijk makende, onheilspellende.
Er is als zo vaak gekozen voor een Engelse titel. Het lijkt erop of er in de kunstwereld is afgesproken dat verwachte publiektrekkers een Nederlandse titel krijgen (Vaak met bekende namen erin verwerkt, zoals Van Mondriaan tot Dali) en alles wat de actuele kunst betreft een Engelse titel krijgt, die liefst ook nog lastig te onthouden is of moeilijk te vertalen is.
Misschien dat Onderzoekingen naar het Onbehaaglijke niet zo'n goede titel is, maar in het Engels wel. De samenstellers hebben het thema overgenomen uit de jaren 90 omdat ze vinden dat het Unheimlische aansluit bij de huidige politieke en sociale context.  In  alle werken is met wat goede wil het thema te ontdekken. Ze versterken elkaar niet, maar zitten elkaar ook niet in de weg. De ruimtelijke opstelling en de ruime zichtlijnen maken dat het een bezoek meer dan waard is.

LARS WELLER

LARS WELLER

TIM BREUKERS

RIK SMITS
OLPHAERT DEN OTTER
ERWIN VAN KREY

KIM HOSPERS

No comments: