My Blog List

Tuesday, March 21, 2017

GOED GEMAAKT De Kade Amersfoort

Goed Gemaakt , een ode aan het maakproces, is een tentoonstelling in het kader van het 40-jarig bestaan van het tijdschrift Kunstschrift. Een leuk initiatief en een goed thema, zo lijkt het op het eerste gezicht.
Maar hoe laat je het maakproces zien?  De poster maakt al duidelijk dat niet alle werken bij dit uitgangspunt passen.  He tis een mooie foto, die meer de liefde of aantrekkingskracht van kunst laat zien dan dat het op enigerlei wijze het maak proces laat zien.
ZOHAR GOTESMAN UNTITLED  2013

Er zijn films waarin je kunstenaars aan het werk ziet en die zijn in grote overvloed aanwezig.
Er zijn voorstudies, er zijn onafgemaakte werken, er zijn werken waarop de verf of het atelier of schilderende handen te zien zijn.
Maar dan? De meeste kunstenaars laten hun werk pas zien als het maakproces afgerond is.
En hoe geef je die een plaats in de expo? Door info beschikbaar te stellen over hoe en waarom het werk is gemaakt. Dat betekent dat de kijker een lezer wordt. Of door werken bij elkaar te hangen die thematisch bij elkaar horen. Of dat in de opleiding maar ook daarna werken gekopieerd worden.
Het verband wordt steeds losser en dus meer gezocht. Daarbij komt dat De Kade een onmogelijk gebouw is.
Een mislukt geheel? Toch niet. Er zijn goede werken te zien. En de inzet van Niek Hendrix met zijn installaties is een gouden greep.

GUIDO GEELEN GOUDEN VARKEN 2000

CLAIRE HARVEY
Een prachtig geheel van een tekening geprojecteerd door een overhead projector op een muur waarop de bekende kleine tekeningen van mensen zijn geplakt.

EELCO BRAND MOON
We zien een bos waarin vallende lichtjes even opflikkeren als ze de grond raken.

NIEK HENDRIX
Helaas geen foto's van de installaties die speciaal voor deze expo zijn gemaakt.
Je wordt er hebberig van.No comments: