My Blog List

Thursday, November 16, 2017

ACADEMY OF TAL R Museum Boymans Van Beuningen




TAL R OP EEN VAN ZIJN BANKEN

De kunstenaar Tal R (1967, Tel Aviv) is een favoriet bij westerse musea. Hij woont en werkt in Denemarken, geeft les aan de Kunstacademie in Dusseldorf en wil met zijn werken een relatie aangaan met de kijker.
De Academy of Tal R omvat een enorm aantal werken. Naast schilderijen en collages zijn er kunstenaarsboeken, tekeningen, houtdrukken, meubels en sculpturen. De les die je moet leren op deze academie is simpel:  Kijken is genoeg. Ga niet analyseren of interpreteren, maar kijk, kijk goed en het werk spreekt met je.

Wie als ik begint in de laatste zaal, wil onmiddellijk rechtsomkeert maken. De wanden hangen van onder tot boven vol werken. De meeste lijken in grote haast geschilderd, sommige lijken een serie te vormen. De ogen vinden geen houvast, te meer daar er een paar werken voorzien van fel brandende lampen. De volgende zaal is een uitstalling van sculpturen. Ook hier lijkt het een verzameling werken die kinderen gemaakt hebben: rommelig, druk en fel gekleurd. Dan zie je ineens tussen de kermisachtige voorwerpen een paar mooi afgewerkte beelden die intrigeren.
De grote zaal heeft aan een wand een serie enorme werken hangen, die bestaan uit vele lagen in een kleur geschilderde doeken die allemaal dezelfde titel dragen: kolbojnik. Na enig speurwerk kom je erachter dat het woord zoiets als restanten betekent. De andere muren zijn voorzien van draagplanken waarop schilderijen in allerlei formaten staan. En daar zie je dat Tal R geen charlatan is, maar wel degelijk schilderen kan en experimenteert met perspectief, kleur, techniek en betekenis.
De beste werken hangen in de eerste zaal. Adieu Interessant heten ze en ze zijn ontstaan tussen 2005 en 2008. Het zijn enorme collages, bestaande uit talloze knipseltjes. Over de plaatjes die op onderwerp en kleur lijken te zijn gekozen lopen strepen die in het midden samenkomen. Het lijkt of je naar een explosie kijkt. En je geeft je gewonnen. Tal R is een groot kunstenaar.

ZAALOVERZICHT

 
OVERZICHT SCULPTUREN
PYJAMA HORSE
THE BERLIN 2014
DRAWING CLASS 2014
THE BENDED 2016
ADIEU INTERESSANT 2005-2008
ADIEU INTERESSANT 2005-2008

No comments: