My Blog List

Monday, May 20, 2019

NET VOOR DE SLUITING: BOYMANS GAAT DICHT WEGENS GROTE VERBOUWING

De finale expositie in Boymans is gewijd aan BAUHAUS  <--> NEDERLAND. Een fraai vormgegeven geheel, dat drie episoden uit het bestaan van Bauhaus weergeeft en de invloed die het had en heeft op kunstontwikkelingen elders en met name in Nederland:
1. Weimar 1919-1925 . Walter Gropius sticht Bauhaus, een samengaan van kunst, architectuur en vormgeving. De invloed van Theo van Doesburg is groot: Het modernisme in plaats van het Expressionisme. Johannes Itten geeft vorm aan de Vorlehre, waarin de studenten voor de eigenlijke studie via opdrachten de werking van kleur, vorm, materiaal, etc. leren kennen.

Welk effect heeft de kleur op de vorm?

2. Dessau 1925- 1932. Ook industriële vormgeving( reclame, fotografie en typografie) krijgt een plaats in Bauhaus. De studiewijze wordt verder uitgebouwd: de studenten moeten zelf hun creativiteit ontdekken door met allerlei materiaal te werken en zich inzetten voor een functioneel ontwerpen van een ideale leefomgeving. De nieuwe directeur Meyer en zijn opvolger Mies van der Rohe legden meer nadruk op de architectuur. De woningen moesten luchtige en zonnige ruimtes zijn zonder poespas, zodat de bewoners door hun leefomgeving anders zouden gaan leven.

3. Berlijn 1932-1933. De opkomst van het nationaal socialisme noodzaakte Mies van der Rohe om Bauhaus te sluiten. De docenten verspreiden zich over de westerse wereld, waardoor de invloed van Bauhaus internationaal werd.

Het kunstonderwijs en de vormgeving in Nederland na de Tweede Wereldoorlog is sterk beïnvloed
door de ideeën en de docenten van Bauhaus.


JOHANNES ITTEN (1888-1967) -MAN (1919)

XANTI SCHAWINSKY (1904-1979) SELBPORTRAIT (1925)

SELBPORTRAIT (1925)

GISPEN -TAFELSET
Het trappenhuis van het museum toont ditmaal een drietal muurschilderingen van Iwan Smit(1989)
getiteld Metamorfose (1919). Het beeldt de vernieuwing van het museum uit.




No comments: