My Blog List

Wednesday, September 27, 2023

ANNEMARIE BUSSCHERS en REINY BOURGOGNE in Museum Heerenveen

 In Heerenveen is vaak goede kunst te vinden in museum Belvedere en in musuem Heerenveen. In september waren twee tijdleijke tentoonstellingen van twee vrouwen:
Annemarie Busschers (1970) maakt portretten beperkt tot de hoofden die zo'n 2 meter hoog zijn. Ze maakt foto's van haar modellen en gaat dan nadenken hoe ze aan het werk gaat. Ze gebruikt houtskool, indische inkt, verf, textiel en borduurdraden. 

Reiny Bourgonje is een echte Heerenveense. Vandaar waarschijnlijk dat haar werk regelmatig in het stadsmuseum te zien is. Ze legt zich toe op portretfotografie. Haar vrije werk toont kinderen, vaak adoptiekinderen, die ze aankleedt in historische kleding en goed uitgelicht vastlegt. Vaak brengt ze daarna een achtergrond aan die z eontleent aan 17e eeuwse  schilderijen. Soms is te zien dat ze collagetechnieken gebruikt.

Annemarie Busschers ziet de huid als een landschap. De ogen en mond en de omringende rimpels maken
het portret realistisch. Kijkers zien aan het gezicht hoe de modellen in het leven staan (denken ze).

De jurk is textiel versierd met uitgeknipte vormen van leer en stof.






De oudere meisjes weten hoe jezelf te presenteren voor de foto. Reiny kiest het fotomoment als de blik wat onzekerder, wat meer ontspannen is. De jongste doen wat ervan ze gevraagd wordt.Voor hen is het een spel.








No comments: