My Blog List

Tuesday, June 17, 2008

Michael Najjar

Het Gem in Den Haag heeft weer een voltreffer: Michael Najjar.
Diens werk gaat over kijken. We denken dat we de werkelijkheid zien, maar kijken we wel goed? Ook Hans Aarsman houdt zich daarmee bezig. Iedere week toont hij in de Volksrant een foto waar hij op details wijst die vraagtekens zet bij de boodschap die de foto wil overbrengen.
Najjar begon foto's te nemen en die bijna ongemerkt te bewerken. Een foto die hij op Cuba maakte van twee oude mannen die op een stoeprand zitten, bewerkte hij zo dat de een de linkersok draagt van de ander.
Daarna is hij veel verder gegaan. De berichtgeving over de oorlog in Irak is volgens hem volledig geensceneerd.


Hij laat zien wat de soldaten in hun vrije tijd doen. Hij fotografeert natuurlijk niet in Irak, dat zie je aan compositie en licht. Maar het zet je wel aan het denken.


Hij manipuleert de foto's die hij maakt van modellen die hij opstelt in de vorm van beroemde klassieke beelden, maar hij geeft er commentaar mee op de zg. maakbaarheid van de mens. Zijn zorg voor de toekomst levert indrukwekkende foto's op de zo perfect zijn dat ze naar kitsch gaan. En ook dat is natuurlijk een commentaar op het streven van de mens naar het perfecte lichaam.

Hij liet drie jaar lang een camera op vaste tijden foto's nemen van een wijk in opbouw. De beelden legde hij over elkaar, waardoor je een hallucinerend beeld krijgt van de dynamiek van een stad.


No comments: