My Blog List

Thursday, January 22, 2009

MELLE

Melle Johannes Oldeboerrigter werd op 27 mei 1908 geboren op Wittenburg, een Amsterdamse woonwijk die grenst aan het oostelijke havengebied. Hij was het jongste kind en enige zoon in een gezin van drie kinderen. Hij volgt lessen op de Grafische school en verdient daarna de kost door te werken als illustrator en letterzetter.
Docent aan de Rietveld Academie, aanvankelijk bij grafische vormgeving, later ook als schilder. In 1958 ontstaat er een rel door de uitleg die de psychiater Emde Boas geeft over het werk van Melle.
In 1976 overlijdt hij aan een hartaanval.

Dit zelfportret toont hem in zijn typische dracht. Altijd een grote vlinderstrik en achterover gekamd lang haar. De vele geslachtsdelen achter hem zijn kenmerkend voor zijn werk geworden.


Natura Artis Magistra
In zijn eerste werken is seksualiteit niet zo expliciet aanwezig. De kleuren zijn nog intens en diep, de voorstellingen hebben wel vaak dezelfde thema's en leunen aan tegen het surrealisme.

De onbekende soldaten
Een kenmerkend werk voor de succesrijke Melle. De seksuele revolutie vond in hem een gretig boodschapper. Hij zei in een gesprek in het tvprogramma dat hij die 'mannelijke dingetjes' grappig vond en ze daarom in zijn werken plaatste.
Helaas wordt het teveel van het 'goede' in dit overzicht van zijn werk in het Museum Arnhem. Het wordt een maniertje. Er is vraag naar, dus maakt hij het. De noodzaak zie je niet meer aan zijn werk af.

No comments: