My Blog List

Friday, December 05, 2008

MEDEA NATIONAAL TONEEL


Het is bijna ongelooflijk. Euripides schreef het bijna 2500 jaar geleden en nog steeds zit het publiek ademloos te kijken en te luisteren naar zijn tekst. Klassiek in opbouw, keurig binnen de eenheden van Aristoteles, een belangrijke bijdrage van het koor en in 2008 werkt het nog steeds.
Nu heeft Van Doesburgh bewust gekozen voor een sobere regie. De tekst is al veelzeggend genoeg. Zeker met het tiental goede acteurs en het prachtige decor van Tom Schenk. Wat kan die man toch prachtige en verrassende toneelbeelden maken.
Arianne Schluter zet Medea neer als een vrouw die de situatie onder controle wil houden. De bloedband met Jason is door hem gebroken, nadat ze zoveel voor hem gedaan heeft(haar vader en vaderland verlaten, haar broertje gedood, de koning gedood die zijn belofte aan Jason niet nakwam. Zij hoort bovendien dat ze verbannen wordt.
Dat is te veel, als een soort fundamentalist zint ze op vergelding op al die lieden die haar als nietswaardig behandelen. Ze gaan er allemaal aan.
Peter Blok zet zijn rol neer als een opportunist. Hij denkt Medea te kunnen overtuigen dat zijn besluit om de prinses te trouwen voor hen aller bestwil is.
Langzamerhand verliest hij de controle en de beheersing. Hij is kapot aan het eind. Medea heeft overwonnen, maar onder haar slachtoffers zijn ook haar twee kinderen.
Ook Mirjam Stolwijk als min zet een krachtige rol neer. Het applaus na de 90 minuten is dan ook meer dan verdiend.

No comments: