My Blog List

Saturday, November 15, 2008

MEDEA Nationaal ToneelOp 13 november de try out gezien van deze zoveelste opvoering van Medea.
Het verhaal is bekend. Smoorverliefd op Jason die ze hielp het Gulden Vlies te krijgen. Ze ontvlucht met hem haar land en familie, doodt haar broertje. In Griekenland krijgt Jason niet de beloning die hem was toegezegd. Medea hitst de dochters van de koning op. Deze vermoorden hun vader en eten hem op, zonder dat ze dat echt beseffen. Opnieuw vluchten zij. Als bannelingen leven ze in Thebe.
Jason ziet grote mogelijkheden in een trouwerij met de dochter van de koning.
Medea en hun twee zonen zullen bij het hof gehuisvest worden. Zijn huwelijk zal hen allemaal voorspoed brengen. Medea kan en wil dit niet accepteren. Hij verbreekt hun contract dat met bloed is geschreven. Als hij toch doorzet, moeten de dochter, Creon de koning dood. Dat lukt door een gift van Medea, een jas die bestreken is met een snelwerkend gif. Jason wil ze treffen door hun zonen te doden.
Alle banden met het Jasonverleden moeten weg, pas dan kan ze opnieuw beginnen.

Het decor was prachtig, schuinoplopende 'woestijngrond met daarboven een raamwerk met spiegels.
Arianne Schluter heeft vanaf haar verschijnen alle aandacht. Ze speelt klein en probeert de 'logica' en 'motivatie'van Medea inzichtelijk te maken, zonder psychologie. Dat is knap lastig. Je moet begrip hebben voor de onmogelijke daad die deze moeder uitvoert. Niet door psychische nood of gekte, maar als enige uitkomst en verantwoorde wraak.
Het slotbeeld met Jason die het ook niet meer weet of snapt en een ineengezakte Medea geeft niet echt een katharsis gevoel.
Peter Blok speelt in de weinige scenes die hij heeft de pragmatische praatjesmaker die bijna zijn beheersing verliest. Hij laat meer angst zien dan Creon, die ook maar kort ten tonele is.
Een Medea die klein is gehouden met een erg groot aandeel van het koor, verrassend eenvoudig geregisseerd is en toch werkt.
Vooral Arianne Schluter toont haar grootste klasse.

No comments: