My Blog List

Monday, February 21, 2011

THERIEN, KOOI,KRUSE JENSEN EN VLAAMSE VEDETTEN

ROBERT THERRIEN(1947,VS) maakt installaties en werken op papier. De tekeningen, schilderingen, collages en teksten nemen een bescheiden plaats in op het papier.
Ze zijn niet bijzonder of technisch knap gemaakt. Bekend is Therrien door het vergroten van alledaagse voorwerpen. Nu is hij daarin niet de eerste. Claes Oldenburg en Jef Koons gingen hem daarin voor. Het verschil is dat hij zich beperkt tot zeer alledaagse voorwerpen als stoelen, tafels, serviesgoed en oliespuiten. Hij vergroot ze en laat ze de oorspronkelijke kleuren behouden, zelfs de roestrandjes zijn erop geschilderd. Het is grappig, maar daar blijft het bij. Er zit geen commentaar bij zoals bij Koons en geen vervreemding zoals bij Oldenburg. De expo in De Pont in Tilburg is een tegenvaller.UNDER THE TABLE

ELLEN KOOI(1965,Friesland)is na haar opleiding aan de Rijksacademie gaan fotograferen. Ze zoekt naar locaties die voor haar aansluiten bij de schildertraditie. In het landschap plaatst ze haar modellen.
Ze heeft de plek gezocht die aansluit bij de beelden die ze in haar hoofd heeft.
Als de plek gevonden is, wordt alles to in het kleinste detail uitgewerkt. Ze werkt met een crew alsof het een filmopname betreft. Eigenlijk is dat ook zo, haar beelden roepen onherroepelijk de kijkervaring op die je van films kijken kent. Haar foto's balanceren op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Haar foto's zijn te zien in SMS in Den Bosch samen met het werk van Astrid Kuse Jensen.
MUIDERZAND

LISSABON

NIEUWKOOP

HARLINGEN

HAZERSWOUDE (3 ZUSTERS)
BORSELE

ABBEKERK

NAUERNA

ASTRID KRUSE JENSEN(1975,Denemarken) studeerde o.a. aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Zij werkt bij voorkeur 's nachts. Aanvankelijk werkte ze met het aanwezige licht en een lange sluitertijd, waardoor de kleuren heel verzadigd op de opname kwamen. Later is ze licht gaan gebruiken.
Haar opnamen hebben een geheimzinnige of eenzame sfeer.

SHE WAS LOOKING FOR HERSELF

THE HOUSE BY THE WATER
BUS STOP

HOTEL ROOM

MINIATURE WORLD

WITHIN THE TREES
CONSTRUCTING A MEMORY

KASSE

SWIMMING POOL

VLAAMSE VEDETTEN
Het Brabants Museum heeft de expositie VLaamse Vedetten in huis. Deze schilderijen verlaten zelden het Groeninger Museum in Brugge. Nu dat museum verbouwd wordt, kon Den Bosch deze Vlaamse gasten uit de periode 1890 - 1960 ontvangen. De typische 'primitieve' stijl van de Vlaamse kunst uit de twintiger jaren is volop aanwezig.
De vormen zijn bewust vereenvoudigd, het kleurengebruik is fel maar niet gevarieerd.
Het is een reactie van de Vlaamse kunstenaars op het surrrealisme dat in Brussel furore maakte. Emile Claus blijft dichter bij de realiteit dan zijn expressionistische broeders, hij werkt meer impressionistisch evenals Van de Velde die zich toelegde op het pointillisme. Helaas hangen de doeken dicht bij elkaar in een zaal met veel vals licht, dat komt het kijken niet ten goede.

PAUL DELVAUX
SERENITE

RENE MAGRITTE
L' ATTENTAT

EMILE CLAUS
DE LEIE IN ASTENE

FRITS VAN DEN BERGHE
DE VERLIEFDEN IN HET DORP

JEAN BRUSSELMANS
DORPSTAFEREEL

HENRI VAN DE VELDE
PORTRET VAN LAURENT VAN DE VELDE

GUSTAVE DE SMET
HENRIETTE
DE SCHIETKRAAM

No comments: